Osudová záměna skončila smrtí. Manželský pár si spletl medvědí česnek s jedovatou rostlinou

Začala sezóna medvědího česneku. Mnoho lidí proto míří do lesů, aby si populární rostlinu nasbíralo. Stejný plán měl i pár z Rakouska, který si z česneku chtěl udělat polévku. Po její konzumaci ale oba zemřeli. Jak se následně ukázalo, bylinu zaměnili s jedovatou rostlinou, informuje německý deník Bild.

Muž a žena z Deutsch-Wagramu v Dolním Rakousku byli 11. března převezeni do nemocnice s „příznaky otravy jídlem“, informuje německý deník Bild. Zpočátku byl stav manželů stabilizovaný, podle Červeného kříže se ale rychle zhoršil a oba o několik dní později zemřeli.

Manželé si totiž velmi pravděpodobně místo oblíbeného medvědího česneku natrhali ocún. Jde o prudce jedovatou rostlinu obsahující látku kolchicin, která se v těle projeví po dvou až šesti hodinách.

K TÉMATU: Medvědí česnek už roste. Jeho sběrem se dá výrazně ušetřit, pozor ale i na vysoké pokuty

V mírnějších případech způsobí polykací obtíže a nevolnost. Těžká otrava ale může vést k závažným gastrointestinálním potížím s krvavým průjmem a dokonce i ke smrti v důsledku ochrnutí dýchacích cest nebo selhání krevního oběhu.

Medvědí česnek, známý také jako divoký česnek, je jednou z nejoblíbenějších divokých bylin v Německu. Vyhledávaný je ale také v Česku. „Přestože je pro divoký česnek typická jeho vůně, je tato rostlina často zaměňována s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem,“ podotkl prezident Spolkového institutu pro hodnocení rizik Andreas Hensel.

K podobnému případu došlo v Česku loni v dubnu. Kroměřížská nemocnice tehdy přijala dvě ženy ve vážném stavu. „Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,“ uvedl primář interního oddělení Pavel Třeštík. První známkou otravy bývá úporné zvracení a průjem. U dětí je situace složitější v tom, že příznaky se projeví později.

Lidé, kteří ocún omylem požijí, by měli podle primáře okamžitě vyvolat zvracení, užít černé uhlí a volat sanitku. „Listy medvědího česneku mají česnekové aroma, jsou bohaté na silici, sirné složky a čpavek. Chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér,“ uvedla mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Slaměnová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Polské supermarkety od Velikonoc prudce podraží. Za čím se dál vyplatí jezdit za hranice?

Tagy: