
Prima bramborák na Ostravsku
Dříve bývaly častým jídlem lidí, kteří mají hluboko do kapsy, a dnes tomu není jinak. Bramboráky zná snad úplně každý. Věděli jste ale, že na Ostravsku se jim říká stryky a že se dají připravit i na sladko?
„Do základního těsta přidáme pepř, kmín, majoránku a samozřejmě česnek, který dává stryku chuť,“ popsal pro CNN Prima NEWS kuchař Slezské krčmy v Třinci Kamil Cieslar.
ČTĚTE TAKÉ: Z českých obchodů mizí nebezpečná Milka. Zákazníci se z obalu nedozví o možném riziku
Česneku do bramboráku patří hodně. Místní nejraději sáhnou po odrůdě Beskydský paličák. „Stryk se samozřejmě dělá na sádle, aby to mělo tu správnou chuť. Někomu se může zdát, že se do toho dává hodně tuku, ale stryk prostě musí plavat,“ řekl Cieslar.
Stryky se dělávaly v každé chalupě v podhůří Beskyd snad odjakživa. Často ne na pánvi, ale přímo na plotně pece, tedy na blaše. Tu už má doma ale málokdo.
Fígl k tomu, aby se bramborák skutečně povedl, je v tom, že mouky nesmí být příliš, jinak placky nebudou správně vláčné. „Někdo je má rád se škvarky, někdo klasicky a oblíbené jsou i se smetanou na sladko,“ dodal Cieslar.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chlorování i růstové hormony. Dovoz kuřecího masa z USA by byl nefér, zlobí se drůbežáři