Cesta mezi italské vinice: 4 tipy, kde najdete to nejlepší prosecco

Vydejte se do malebného města Conegliano v srdci Benátska, kde se rodí nejlepší prosecco na světě. Poznejte jedinečná vinařství, od malých rodinných podniků až po velké producenty. Ochutnejte místní gastronomické speciality a ponořte se do autentických přístupů vinařských rodin. Milovníci vína by si neměli nechat ujít příležitost poznat, jak vzniká to pravé prosecco v jeho rodné zemi.

V Itálii se rozléhá místo jako z romantického filmu, ve kterém hraje hlavní roli vinná réva a jejich opatrovatelé v podobě vinařů. Dávají dobrý pozor, aby každý rok byla sklizeň ještě lepší, než ten předchozí. Díky nim se nám dostává toho nejlepšího prosecca i tichých italských vín.

V nabídce je rozmanitá škála vinařství, od rodinných podniků až po velké producenty s obratem až dvou milionů lahví ročně. Milovníci vína by si neměli nechat ujít příležitost poznat, jak vzniká toto jedinečné víno, a ochutnat místní gastronomii plnou kvalitního masa, těstovin a sýrů.

Kouzelné vinařství názvem Marchiori

Jedním z okouzlujících vinařství je Marchiori, jehož prosecco je specifické pro svou jemnou minerální stopu díky kamenitému povrchu kopců, na nichž rostou jejich vinice. Tento vinařský podnik produkuje do padesáti tisíc lahví ročně a je známý svými ročníky nefiltrovaného prosecca.

Vinař Umberto, který je třetí generací rodiny, návštěvníkům rád vypráví příběhy z historie rodiny a jeho vinic. Jeho přístup k pěstování je autentický – mezi sazenicemi ponechává neposekanou trávu a „plevele“, které slouží jako přirozené hnojivo.

„Umberto je velmi autentický a přátelský. Při ochutnávce nám připravil sedm ročníků nefiltrovaného prosecca a sdílel několik vtipných historek. Rádi se sem každý rok vracíme,“ popisuje degustační zážitek slečna Tereza, která již několik let v kuse navštěvuje italská vinařství, aby se seznámila s novými ročníky autentických vín.

Ekologie na prvním místě ve vinařství L'antica Quercia

Další fascinující vinařství je L'antica Quercia, pojmenované po stoletém dubu, který roste uprostřed jejich vinic. Toto vinařství dbá na ekologické postupy a veškerou výrobu dělá ručně. Jejich prosecca mají vždy významná jména, například „Su Alto“, což znamená „vysoko/nahoru“ a odkazuje na jejich specifický proces fermentace v Dolomitech. Vinařství nepoužívá žádné chemikálie, což jejich produktům dodává jedinečnou chuť a BIO kvalitu.

Rodinné vinařství Sorelle Bronca

Sorelle Bronca, vedené dvěma sestrami Antonellou a její sestrou, je další rodinné vinařství, které se specializuje na biodynamická vína. Jejich prosecco je charakteristické elegantní, jemnou chutí. Sestry Broncovy se rozhodly jít ekologickou cestou a pracují pouze s hrozny z vlastních vinic, kde se sběr provádí výhradně ručně. Jako jedno z mála místních vinařství produkují i tiché víno. Již po vůni si zamilujete jejich smyslnost a intenzivní prvky jak bílého, tak červeného vína.

Vinařství PDC na kopcích Cartizze

Vinařství PDC, které se nachází na kopcích Cartizze, již na venek působí vytříbeným stylem a jednoduchostí. Toto vinařství produkuje pouze pět tisíc lahví ročně a soustředí se pouze na prosecco té nejvyšší kvality. Při sklizni Cartizze je dokonce povinný ruční sběr hroznů tak, aby se nenarušila půda. Výroba zahrnuje od nejsušší až po ty nejsladší druhy. Pokud vám ale můžeme poradit, jejich prosecco vyniká nejlépe v Dry - tedy sladké verzi, i když stále populárnějším se stávají "fit" s nulovým obsahem cukru.

Pro cestu do Valdobbiadene je možné využít několik způsobů dopravy. Jak autem, což zabere 9 -11 hodin, tak využít přímý let do destinace Treviso Benátky a vypůjčit si auto pro dopravu. Vzhledem k proměnlivému počasí v Dolomitech doporučujeme vybavit se vhodným oblečením a to pláštěnkou i slunečními brýlemi.

Valdobbiadene je místem, kde se snoubí vynikající víno, bohatá kultura a pohostinnost místních vinařů. Nenechte si ujít tuto příležitost ochutnat pravé prosecco v jeho domovině a vyrazte na dobrodružství.

Tagy:
hobby víno styl volný čas vinařství vinice prosecco produkty a služby spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití