Prosecco na piknik nebo k večeři? Zjistěte, jak se správně orientovat

Prosecco má spoustu podob, a to od rosé, přes frizzante až po nefiltrované. Jeho nezaměnitelná chuť vás dokáže doprovázet nejen při zvláštních příležitostech. Představíme vám proces výroby, ale dáme i tipy na ty nejlepší míchané drinky. Nejednoho příznivce bublinek zaujme určitě také jeho moderní historie, která sahá do 19. století.

Bavíme se o pravém certifikovaném proseccu, když řekneme, že toto šumivé víno bylo vyrobeno v Itálii. Konkrétně jsou to regiony na severu - Friuli a Veneto. O tom není pochyb a když vám někdo nabídne prosecco z Moravy či Rakouska, tak je to jiné šumivé víno, ale prosecco rozhodně ne. Teď se pojďme ale podívat na kvalitu jednotlivých druhů prosecca.

Jak se prosecco dělí dle cukru a kvality

Nenechte se zmást doslovným překladem. Italové si názvosloví obrátili a polosuché je u prosecca Extra dry. Často to přijde lidem matoucí, až nedůvěryhodné. Pro takové radíme, vyzkoušejte a ucítíte.

ZERO EXTRA BRUT BRUT EXTRA DRY DRY
0 g/l 0 - 6 g/l 0 -12 g/l 12 -17 g/l 17 - 32 g/l

Když teď víme, jak je rozpoznat podle zbytkového cukru, tak se podíváme, jak prosecco při výběru selektovat dle kvality. V tom jsou také značné rozdíly a bude tak pro vás jednodušší k večeři s důležitou osobou vybrat to správné.

Označení DOCG mají ty nejkvalitnější z nich - výrazné perlení ideální k večeři či jako dezertní víno. Oblast pro sklizeň hroznů v této kategorii je omezená. Týká se pouze hroznů sklizených přímo z Valdobbiadene Conegliano nebo Asolo. Vinaři často míchají bobule z těchto oblastí a tím se dostaví jedinečná a specifická chuť každé láhve.

Certifikace DOC pak představuje nižší cenu i kvalitu dle velkého množství hroznů a neomezeného počtu vyrobených kusů. Ovšem nemusíte se bát v podniku sáhnout i po nich. Mohou velmi příjemně překvapit.

Jako třetí zde zařadíme frizzante - méně perlivé a velmi jemné v chuti, vhodné i na celodenní piknik. Často ho můžeme vidět uzavřené klasickou kovovou zátkou.

Filtr nebo nefiltr?

Ano, je to tak, i prosecca se dělají nefiltrovaná. Varianta, se kterou se možná někteří z vás nesetkali, ale pro odvážné stojí za ochutnání, a to především v letních měsících, kdy charakteristická kyselinka chutná na jazyku nejlépe. Nefiltrované je buď lehce, nebo intenzivněji zakalené mrtvými kvasinkami, jež zde zůstanou po tom, co se prosecco nechá dozrát v láhvi. Díky těmto kvasinkám víno po dokončení procesu nemá žádný zbytkový cukr a také se do něj nepřidávají žádné další chemikálie. Je tak pravděpodobnější, že vás po něm nebude bolet druhý den hlava. Výhra!

Proces výroby

Prosecco se zpracovává metodou Charmat, kdy se vinná réva sklidí v období srpna nebo září. Poté se hrozny rozemelou a oddělí se šťáva od tuhých zbytků. Šťáva se umístí do tanku, kde probíhá první fermentace a přeměňuje se na alkohol. Výroba pokračuje druhou fermentací neboli “přírodním zplyňováním”, tehdy se přidává cukr a kvasinky, aby se zde vytvořila pěna a kvasinky dále konvertovaly cukr na alkohol. Poté začíná filtrace, aby se právě odstranily zbytkové kvasinky. Následuje už jen cesta do láhví, které se zazátkují korkem.

Prosecco v koktejlovém průmyslu

Teď už si přijdou na své milovníci letních koktejlů. Prosecco je totiž výborným společníkem do míchaných drinků. Například koktejl Bellini, který vznikl v benatském Harry’s baru, je neuvěřitelným spojením prosecca s broskvovým pyré. Za nás rozhodně jednička mezi letními drinky. Dejte si pozor, nedělají ho jen tak někde. Na přípravu je ale velmi nenáročný, tak ho ukažte u vás na večírku a zazáříte. Věrnou klasikou a velmi populárním drinkem je Aperol spritz. Smícháním Aperolu, prosecca a sody s plátkem pomeranče neuděláte nikdy krok vedle!

Historie

Doufáme, že jste se o proseccu začetli až sem, protože nyní vám představíme některé významné historické momenty. Klíčový bod v moderní historii výroby vznikl v roce 1868, kdy enolog Antonio Carpené založil první enologickou školu v Itálii. To mělo zásadní vliv na výrobu prosecca. Další takový zlom nastal právě při vylepšení metody Charmat, která se používá dodnes, mužem jménem Eugène Charmat. Výroba se tak přesunula do nerezových tanků, tím se stala rychlejší a méně nákladná. V roce 1969 prosecco získalo ochrannou známku DOC právě pro regiony Veneto a Friuli v Itálii. Dělit se na DOC a DOCG se začalo až v roce 2009.

Není úžasné, jak osobité prosecco je? Snad si s ním od teď nespletete jiná šumivá vína a budete moci říct, že o něm máte všeobecný přehled.

A máme pro vás ještě cestovatelský tip na závěr. Oblast Valdobbiadene Conegliano je jako dělaná na několikadenní degustační výlet po samotných vinařstvích. Nachází se zde také pár vyhlášených restaurací, ale dá se občerstvit i z automatu jako správný turista. Ten najdete na kopcích Cartizze, kde budete mít z dřevěného posezení naprosto kouzelný výhled na nekonečné vinice. Cheers!

Posezení s výhledem na Cartizze vinice najdete zde

Tagy: