Cestování se změní jako po 11. září. Roušky v letadlech jen tak nesundáme

CovidPass by měl podle jednatele společnosti mimo jiné lidem usnadnit cestování do zahraničí i zpět do Česka.

Cestování už nikdy nebude jako dřív, říkají experti z oboru

Lidé mají touhu cestovat, nikdy to už ale nebude jako dřív, shodují se experti z oboru. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) Jana Papeže roušky v letadlech jen tak nesundáme. Prezident Asociací hotelů a restaurací Václav Stárek prohlásil, že koronavirus změní cestování stejně jako teroristické útoky 11. září.

Cestování jako dřív podle Papeže nebude už nikdy. „Na druhou stranu postupem času ty restrikce z velké části zmizí. Čas ukáže, co důležité je a co není. Zatím žádná vláda na světě není schopna říct, která restrikce je a není funkční,“ komentoval Papež.

Lidé si zatím podle něj budou muset zvyknout na povinné testování. Postupem času se ale testy stanou formalitou. „Covid můžete chytit i po cestě z testovacího místa. Co jen tak nezmizí, jsou roušky. Myslím, že lidé je budou nosit dobrovolně. Už v mnoha částech světa například v dopravních prostředcích byly brány jako něco, co vás opravdu ochraňuje,“ popsal Papež.

„Já sám jsem překonal rakovinu a kvůli tomu jsem posledních pět let létal s rouškou. V Evropě jsem byl za exota, ale v Asii a Latinské Americe většina lidí seděla s rouškou,“ řekl pro CNN Prima NEWS místopředseda ACK ČR.

Letenky snad nezdraží

Cestovatelé se podle něj nemusejí bát, že by zdražily letenky. „Kdybyste se ptala před dvěma, třemi měsíci, tak bych řekl, že zdraží. Ale praxe ukazuje, že tomu tak není, a letenky zůstávají na podobných cenách, jako byly před covidem,“ konstatoval Papež. Podle něj se ale dá předpokládat, že se omezí počet letů.

O cestování mluvil v nedělní Partii i šéf Asociace hotelů a restaurací Stárek. Prohlásil, že koronavirus kompletně přepíše mapy cestovního ruchu.

„Já to srovnávám s 11. zářím 2001. Pokud si ještě budete pamatovat, jak jste cestovali letadlem a co se stalo po 11. září a jak cestujeme dnes, tak je to diametrální rozdíl. Stejně tak bude diametrální rozdíl ve službách. Takže potřebujeme nějaké trvalé opatření, které tady bude delší dobu, ale zároveň nebude tak dramaticky zasahovat do ekonomiky,“ uvedl Stárek.

Touha cestovat se nezmenší

Co se podle Papeže naopak nezmění, je touha lidí cestovat. „Jedna část cestuje za poznáním a za zážitky, další část za odpočinkem nebo kombinací obojího. Vidíme to teď, jak u nás přituhuje, čím dál víc lidí chce někam vypadnout a odpočinout si od toho marasmu, který tady je,“ prohlásil Papež.

Podobně to vidí i mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Zájem o cestování je a určitě nezmizel. To je vidět i z call centra, kam lidi volají, a z provozu na webových stránkách. Lidé volají a píšou, jak to bude,“ popsal CNN Prima NEWS.

Klienti se podle něj nebudou chtít cestování vzdát. „Je možné, že nějakou dobu tady budou povinné testy, snad rychlejší a levnější. Asi se bude létat s rouškami v letadlech. Pokud to situace dovolí a bude tu vakcína, příští rok se bude cestovat hodně, lidé budou chtít odjet,“ zhodnotil.

Lidé budou chtít příští rok určitě někam odjet

Většina evropských zemí je nyní na cestovatelském semaforu červená. To znamená, že mají vysokou míru rizika nákazy a pro vstup do ČR je potřeba negativní test. Od úterka platí výjimka – bez negativního testu je možné v nutných případech vyjet až na 24 hodin, dosud to bylo maximálně 12 hodin. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Některé turistické exotické destinace jsou naopak téměř bez omezení.

Tagy:
cestování dovolená Asie Evropa restaurace zahraničí roušky CNN Prima NEWS Jan Papež cestovní kancelář Česko koronavirus COVID-19 Václav Stárek cizina exotika chirurgická maska Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Bezděk Asociace hotelů a restaurací České republiky Cestovní kancelář FISCHER, a.s.