Pláč i odmítnutí plnit rozkazy. Unikly údajné nahrávky z vysílaček ruských vojáků

Ruští vojáci

Britská analytická skupina ShadowBreak shromáždila 24 nahrávek, které mohou pocházet z vysílaček a mobilních telefonů ruských vojáků. Vyplývá z nich, že jednotky operující v chaosu často propadají zoufalství. Skupina ale dodává, že nelze spolehlivě ověřit pravost nahrávek. Informoval o tom deník Telegraph.

„Je to pomalé, je to pomalé,“ opakuje třesoucím se hlasem ruský voják. Zdá se, že pláče. Další člen armády odmítá uposlechnout rozkaz, aby začal s ostřelováním města, jestliže v něm budou civilisté. I takový je obsah nahrávek, které získala analytická skupina ShadowBreak. Armáda tak, zdá se, používá zastaralé a snadno odposlouchatelné vybavení.

„Je to jako napíchnout se v Americe na policejní frekvenci. Používají analog, a když si například žádají vzdušnou podporu, i letecké jednotky odpovídají na analogu,“ vysvětluje zakladatel společnosti ShadowBreak Samuel Cardillo. Ten nahrávky získal od radioamatérů, kteří mapují postup ruských jednotek. Autentičnost záznamů však nelze stoprocentně potvrdit.

Mluvil také o tom, že ruské jednotky operují v naprostém chaosu. „Nemají potuchy, kam míří a jak mezi sebou komunikovat,“ popsal Cardillo. Vojáci prý často mají problém spojení vůbec navázat. Na nahrávkách je tak možné slyšet dlouhé prodlevy, kdy operátoři zařízení ladí spojení.

„Na hodinách nahrávek máme řadu frekvencí. Jsou tam slyšet bojové letouny, helikoptéry, tanky, dělostřelectvo, raketové systémy. Všichni používají analog, protože ne všechny jednotky jsou vybaveny digitálními komunikačními systémy. Taková zranitelnost při operaci je šílená,“ popisuje Cardillo.

„V ruském vojenském rozpočtu by peníze na nákup vysílaček byly, ale velká část financí se buď někam rozkutálela, nebo jednoduše rozkradla. Reálně se tak vysílaček nakoupilo daleko méně, než se mělo,“ vysvětluje vojenský analytik Lukáš Visinger.

Ukrajinci údajně získali mobilní telefon jednoho z okupantů a zveřejnili z něho zprávu. „Měli nás vítat s otevřenou náručí, ale křičí na nás, že jsme fašisti,“ divil se prý Rus.

Ukrajinská civilní kontrarozvědka Služba bezpečnosti Ukrajiny už ve středu zveřejnila videa s výpověďmi zajatých ruských vojáků. Ti mluvili o tom, že nevěděli, že jdou do války, a bojovat nechtěli. Podle kontrarozvědky je průměrný věk ruských vojáků okolo dvaceti let.

Tagy: