Chudé obyvatelstvo a možná i jadernou zbraň. Co by Češi anexí Kaliningradu získali?

Ruský Kaliningrad, respektive v češtině Královec, je v posledních dnech hojně šířeným humorným tématem.

Česko-polský vtip o anexi ruské Kaliningradské oblasti a přejmenování tamního hlavního města na původní Královec, už řadu dní rezonuje na sociálních sítích i v zahraničních médiích. Žert cílící na ruská neprávoplatná a nikým neuznávaná připojení několika dobytých ukrajinských území většinou dobře pobavil. Co by však Česká republika v případě, že by šlo o realitu, v Kaliningradu a přilehlé oblasti reálně získala?

„Po úspěšném referendu se 97,9 procenta obyvatel Kaliningradu rozhodlo připojit se k České republice a přejmenovat Kaliningrad na Královec,“ stojí na twitterovém profilu falešného Královce.

Internetoví vtipálci účet vytvořili už před zhruba dvěma týdny, když se v internetovém prostředí rozjel žert o možné anexi Kaliningradské oblasti Českem, respektive Polskem. Vtip nabobtnal do naprosto nevídaných rozměrů, všimla si jej i řada zahraničních médií. Založeny byly navíc i jiné falešné profily. Například Námořnictvo České republiky (samozřejmě sídlící v Královecké oblasti), Dopravní podnik Královec nebo třeba Filharmonie Královec.

Nabízí se však hypotetická otázka: Co by Česká republika případnou anexí Kaliningradské oblasti, respektive Královeckého kraje, jak ji internetoví vtipálci nově nazývají, vlastně vůbec získala?

Milionový přírůstek i české moře

Za prvé by Česko získalo necelý milion nových občanů. V oblasti totiž podle posledních odhadů z roku 2018 žije přes 994 tisíc lidí. Téměř polovina, přes 475 tisíc, žije přímo v Kaliningradu. Většina místních se hlásí k ruské národnosti, jsou zde i menšiny ukrajinské, běloruské, litevské, arménské nebo německé.

Podle dostupných informací se přes 30 procent místních hlásí k pravoslaví, ještě více deklaruje víru v Boha bez příslušnosti ke konkrétní víře. Žádné vyznání nemá přes 20 procent obyvatel. V převážně ateistickému Česku by tak mírně vzrostl počet nábožensky založených lidí.

Větší problém by byl ale fakt, že místní jsou podle veřejných ukazatelů v průměru podstatně chudší než Češi. „Až převezmeme Královec, bude prvním úkolem zvýšit dosavadní HDP tohoto Ruskem zanedbaného regionu. Kolegové z MMR, MPO a ČEB již připravují transformační plány –⁠ výsledkem bude cca deseti až patnáctiprocentní nárůst celkového HDP Česka. Zvýšení daňových příjmů je otázkou měsíců,“ napsal v žertu na Twitter náměstek ministra financí Jiří Valenta (Piráti). Podle odhadů činí průměrné HDP na obyvatele v Kaliningradské oblasti přes 7 300 dolarů, u Čechů podle aktuálního odhadu Mezinárodního měnového fondu dosahuje téměř 49 tisíc dolarů.

Díky tomuto regionu na baltském pobřeží by ovšem Češi získali přístup k moři. To by se národu dovolenkářů, který každý rok v létě vyráží na koupačku ve slané vodě, jistě líbilo.

Přístup k moři by navíc přinesl ještě jednu podstatnou věc –⁠ Česko by mohlo vybudovat svoji vlastní námořní flotilu. Rusové zde totiž mají několik námořních základen. Zatímco jejich přístavy přes zimu na delší čas zamrzávají, v Kaliningradské oblasti je tomu maximálně jen velmi nakrátko. Na Twitteru vznikl další satirický profil, který se právě této myšlence věnuje – Námořnictvo České republiky.

Česko by se stalo novou jadernou velmocí

Okamžitou anexí Kalinigradské oblasti by se Česko zřejmě rovněž stalo atomovou velmocí. Podle dostupných informací zde totiž Rusové mají jaderná sila a v nich jaderné hlavice. Ty v uplynulých měsících znervóznily i blízké evropské státy, například Polsko s Litvou, mezi kterými se oblast nachází.

Anexe Kaliningradské oblasti, či chcete-li Královeckého kraje, by přinesla i těžko řešitelné potíže. Podobně jako pro Rusko by i pro Česko nové území bylo exklávou, tudíž by k němu nemělo přímý přístup. Bylo by tedy nutné vybudovat novou a značně nákladnou infrastrukturu. Dalším „problémem“ je, že Poláci s Čechy nesdílejí jen vtipy o anexi, ale rovněž i nárok na oblast.

Je nutné zopakovat, že se jedná především o žert internetových vtipálků, byť mimořádně povedený. Některá ruská média jej ale prezentovala jako reálnou akci. Ovšem novinářka Darina Vymětalíková na Twitteru napsala, že byla dokonce kontaktována kolegyní z Radio France Internationale, která se domnívala, že Česko skutečně plánuje anexi Kaliningradu.

Vtip o anexi Kaliningradské oblasti se rozjel krátce poté, co Rusko oznámilo vlastní připojení čtveřice ukrajinských oblastí ke své federaci. Prezident Vladimir Putin podle oficiálního vyjádření anektoval Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast. Všechna tato území však podle mezinárodního práva náleží Ukrajině a ruské anexe proto nikdo neuznává. Moskva navíc postupně přichází o jejich kontrolu, neboť Ukrajinci na několika místech fronty pokračují ve své protiofenzivě.

Tagy: