Chystají se vaši prarodiče autem na dovolenou? Před cestou je připravte, radí dopravní expert

Seniorka za volantem (ilustrační foto)

Nehody seniorů

Vzhledem ke stárnutí populace se zvyšuje počet seniorů s řidičským průkazem. V roce 2023 jím u nás podle údajů Českého statistického úřadu disponovalo přes 1,53 milionu lidí, což představuje přibližně čtvrtinu všech osob oprávněných k řízení. Bohužel ale rostou i počty nehod, které zavinili řidiči ve věku nad 80 let. Dopravní expert a mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK ČR) Igor Sirota v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS poradil, jak nehodám v tomto případě alespoň částečně předcházet.

Nejčastější příčinou nehod seniorů je podle údajů webu Portál nehod nesprávný způsob jízdy, to se týká celkem 63 procent. Jedná se například o nevěnování se řízení či nedodržování dostatečného rozestupu. Ve 24 procentech případů řidiči nedali přednost. Roli hrála také rychlost, která zapříčinila desetinu všech nehod.

ČTĚTE TAKÉ: „Kruháče“ zachraňují životy, říká dopravní expert. Co je na silnicích naopak nejnebezpečnější?

Pravidla pro seniory, kteří musí poprvé absolvovat zdravotní prohlídku ve věku 65 let, podruhé o tři roky později a následně se opakují po dvou letech, jsou podle Siroty obecně dobře nastavená. Zaměřit bychom se však měli na jejich vzdělávání a přípravu seniorů. Je třeba je například informovat o změnách v dopravních předpisech.

Pokud máme doma staršího rodinného příslušníka, který se chystá například na dovolenou do Chorvatska či někam po Evropě, je podle dopravního experta dobré ho na cestu připravit. „Projít s ním mapu, vypsat, kde odbočit či sjíždět, vyznačit, kde bude nějaké omezení, rozkopaná silnice, uzavírka a tak podobně,“ radí Sirota.

Problémem pro seniory mohou být také špatně značené dálnice. A bohužel není výjimkou, že senioři na ni špatně najedou a skončí v protisměru. „Nemáme dost značení, které by jasně ukazovalo, že tam řidič nemá jezdit,“ zdůraznil expert.

Senioři jsou na silnicích ohroženější

„Seniory ohrožuje jejich zvýšená fyzická zranitelnost a také postupný úbytek psychických a fyzických schopností. V konečném důsledku pak s narůstajícím věkem stoupá riziko, že zranění utrpěné při nehodě bude smrtelné,“ uvádí web Senior bez nehod.

„Na seniory je proto třeba brát ohledy, protože jsou pomalejší, nemusí tak dobře vnímat cizí situaci a prostředí a hůře se orientují za špatného počasí,“ zdůraznil Sirota.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Každou desátou nehodu zaviní mladí řidiči. Nejezdí hůř, ale chybí jim zkušenosti, říká expert

Tagy:
nehody senioři BESIP doprava silniční bezpečnost Bezpečně na cestách