Jídlo, benzín nebo lehátka. Řecký ostrov vyjde levněji než Chorvatsko, na dosah je autem

Na kolik vyjde dovolená na řeckém ostrově Lefkada?

Ceny v Řecku

Prosluněné Řecko každoročně v létě přivítá statisíce Čechů. Ostrovy jako Kréta, Rhodos nebo Zakynthos jednoznačně vévodí zájezdům českých cestovních kanceláří. Jinak tomu není ani letos. Redakce CNN Prima NEWS proto vyrazila zmapovat ceny, a to na ostrov, kam se dá pohodlně dojet i autem – na řeckou Lefkádu.

Z Prahy asi 1 850 kilometrů, z Brna o 200 méně. Díky mostu z pevniny a ne tak strašné vzdálenosti je Lefkáda oblíbeným řeckým letoviskem, kam se dá dojet vlastním autem.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná masožravá bakterie se šíří v evropských mořích. Může zabíjet, skrývá se i v jídle

Letadlem jste na místě za dvě a čtvrt hodiny, ovšem vlastní dopravní prostředek na ostrově rozhodně oceníte. Půjčení auta na Lefkádě vyjde za den zhruba na 45 eur, což je v přepočtu asi 1 100 korun. Za litr benzínu tady zaplatíte 50 korun.

Padesát odstínů modré, i tak by se dalo popsat jónské moře, které omývá břehy Lefkády. Pláže na západě jsou pravidelně zařazovány na seznamy těch nejkrásnějších na světě. I proto cestovatelé volí ubytování právě na této straně ostrova. Například v letovisku Agios Nikitas.

„Sezona začíná prvního května a končí v říjnu. Ceny se pohybují mezi 50 až 120 eury za dvojlůžkový pokoj,“ uvedl majitel penzionu na Lefkádě Panos Verikios.

Kdo by ale hledal hotely s all inclusive nabídkou, nepotěšíme ho. „Přímo na ostrově klasické all inclusive resorty nejsou. Jsou tam spíše ubytování bez stravy, které se dají sehnat za 12 tisíc na osobu, se snídaní je to 16 tisíc, s polopenzí 17 tisíc korun na osobu,“ sdělil vedoucí komunikace skupiny DER Touristik Jan Bezděk.

Co se týče cen za jídlo, tradiční řecký gyros seženete klidně za 4 eura, ale i za 12, porce je ovšem ohromná. Stejně vás vyjde řecký salát. Za co si ovšem připlatíte, jsou ryby a mořské plody.

Ve srovnání s Českem vás ale místní ceny nezruinují. „V porovnání s Chorvatskem a Itálií je to tu určitě levnější,“ potvrdila CNN Prima NEWS i jedna z českých turistek.

Většina pláží na Lefkádě je kamínkových, mnoho lidí tak využívá půjčení lehátek se slunečníkem. „My všichni tady máme stejné ceny. Ty se odvíjí od umístění lehátek. První řada u moře je za 50 eur pro dva lidi, včetně vody a ručníků. Další řada je za 40 eur a od třetí je to za 30 eur,“ sdělil Charis, který na ostrově pracuje jako obsluha plážového baru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čechům na dovolené chybí hlavně chléb a pivo. Muži po návratu obvykle hned zamíří do hospody

Tagy: