Cítím se hrozně, říká muž, který prodal pušku střelci z Buffala. Jak útočníka vnímal?

Spojené státy v sobotu zasáhl útok osmnáctiletého mladíka Paytona Gendrona. Ten zřejmě z rasistických pohnutek zastřelil v supermarketu v Buffalu deset lidí. Mezi oběťmi agrese byli převážně Afroameričané. Policie teď vypátrala muže, který mladíkovi zbraň před časem prodal.

Robert Donald prodává v městečku Endicott ve svém obchodě Vintage Firearms zbraně. Před časem za ním do prodejny přišel osmnáctiletý mladík Gendron. Koupil si na místě samonabíjecí pušku Bushmaster XM-15. Právě s touto zbraní měl v sobotu v supermarketu v Buffalu postřílet deset lidí. Mladík bílé pleti údajně cílil svou řízenou agresí na Afroameričany.

Prodavač, který útočníkovi smrtící zbraň prodal, je z jeho činu zdrcený. „Nic jsem o tom nevěděl, dokud mi nevolala policie. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ svěřil se Donald pro list New York Times.

Podle prodejce působil Gendron při nákupu pušky normálně a nechoval se nijak podezřele. „Zkrátka nevyčníval. Protože pokud by vyčníval, tak bych mu nikdy zbraň neprodal,“ dušoval se Donald. „Nechápu, proč by 18letý člověk něco takového dělal. Vím, že jsem neudělal nic špatného, ale stejně se cítím hrozně,“ dodal.

Donald policistům řekl, že obyčejně neprodává lidem zbraně jakou byla Gendronova útočná puška. Specializuje se totiž na historické pistole.

Jméno oběti na zbrani

Prodejce zbraní také ujišťuje, že puška měla legální parametry, když ji prodával. Útočník si totiž údajně zbraň před útokem upravil, aby byla ještě více smrtící. „I přes všechny ty bezpečnostní standardy – bez kterých nic neprodávám – se dá každá zbraň lehce modifikovat, když opravdu chcete,“ sdělil Donald.

Gendron na smrtící zbraň údajně napsal zkomolené jméno Virginie Sorensonové, což byla 79letá běloška, která zemřela loni při útoku ve městě Waukesha. Tehdy 39letý útočník najel autem do vánočního průvodu a usmrtil šest lidí.

Střelec z Buffalu měl na svou zbraň vedle jména Sorensonové dopsat vzkaz: „Tady máš své odškodnění.“

Tagy: