Přežil čtyři koncentrační tábory. 96letý Ukrajinec zemřel při ostřelování Charkova

Bergen-Belsen, Peenemünde, Mittelbau-Dora a Buchenwald. Šestadevadesátiletý Boris Romančenko během holokaustu prošel každým z těchto čtyř koncentračních táborů. Povedlo se mu dožít konce druhé světové války. Zemřel v pátek při ruském útoku na Charkov, když se jeho byt stal terčem ostřelování.

Romančenko zemřel v pátek během ostřelování Charkova. Podle své vnučky bydlel ve vícepatrové budově, kterou zasáhla jedna ze střel. O jeho smrti informovala nadace památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora.

Šestadevadesátiletého muže provází pozoruhodný příběh z dob druhé světové války. Tehdy přežil holokaust, nacisté ho věznili ve čtyřech různých koncentračních táborech.

Romančenko byl v roce 1942 deportován do Dortmundu, kde musel dělat nucené práce v podzemí. Pokusil se o útěk, ale nacisté ho chytili a poslali do koncentračního táboru Buchenwald. Později si prošel i tábory Bergen-Belsen, Peenemünde a Mittelbau-Dora.

Po válce intenzivně pracoval na paměti nacistických zločinů a byl dlouholetým místopředsedou Mezinárodního výboru Buchenwald-Dora.

Tagy: