Úplné zatmění Slunce: Očekávanou událost sledovaly miliony lidí, podívejte se na záběry

Úplné zatmění Slunce vyfotografované v roce 2011 v Utahu

Úplné zatmění Slunce 2024

Pozorovatelé oblohy z celého světa dorazili do Severní Ameriky. Od Mexika, přes Spojené státy až po Kanadu mohli sledovat několikaminutové úplné zatmění Slunce. Další příležitost přijde až v létě 2026. Miliony lidí tak vzaly útokem ubytování nebo půjčovny aut, aby úchvatný úkaz mohly co nejlépe pozorovat.

Úplné zatmění Slunce nastává, když Měsíc prochází mezi planetou Zemí a Sluncem, které zcela zakryje. Během tohoto okamžiku se setmí a na obloze se objeví sluneční koróna. Pozorovatelé tak sledují zářící okolí Slunce způsobené unikajícími žhavými plyny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní způsob boje proti změnám klimatu. Vědci zkouší měnit mraky, aktivistům se to nelíbí

Měsíc ale jasnou hvězdu naší Sluneční soustavy nezakryje okamžitě. Zpočátku pouze ukusuje její kousky a k vidění je srpek Slunce. Než dojde k celému zatmění, může uplynout více než hodina. Podle NASA tentokrát šlo o 70 až 80 minut.

Při přechodu mezi částečným a úplným zatměním se pak odkrývá další působivý úkaz, Bailyho perly, který trvá jen několik vteřin. Jsou to poslední sluneční paprsky, jež před zatměním dopadnou na Zemi.

„Na tmavé obloze mohou zářit jasné hvězdy nebo planety, jako je Venuše, a teplota vzduchu klesne, jakmile Slunce zmizí. Náhlá tma způsobí, že zvířata ztichnou,“ informuje americká CNN.

Kde pozorovat úplné zatmění Slunce?

Výjimečný přírodní úkaz byl viditelný v některých částech Mexika, Kanady a více než 10 státech USA. Částečné zatmění ve tvaru půlměsíce pak mohli pozorovat lidé ve 49 státech USA.

Úplné zatmění si užili lidé například v mexickém Torreónu, amerických městech Dallas, Indianapolis a Buffalo nebo v kanadském Montréalu. Přes tato města se totiž táhl 183 kilometrů široký pás, kde byl astronomický jev stoprocentní.

Všechno začalo nad jižním Tichým oceánem. První pozorovatelé v mexickém Mazatlánu zaznamenali zatmění zhruba kolem 11:07 místního času (20:07 středoevropského letního času). Poté se začalo přesouvat severovýchodním směrem přes Texas, Oklahomu, Arkansas, Illinois, Ohio a pak se dotklo i hranice s Kanadou. Sledování jevu skončilo v kanadské provincii Newfoundland v 17:12 místního času (21:42 SELČ).

Jen v oblastech, kudy se potáhne „pás totality“, žije přes 30 milionů obyvatel. Další miliony turistů z celého světa přicestovaly do USA.

Jak bezpečně sledovat zatmění Slunce?

Sledovat tento jev bez ochrany očí se nedoporučuje. Následkem přímého zírání do Slunce může člověk oslepnout nebo mít poruchy vidění. Před sedmi lety při posledním pozorování v USA byla ženě diagnostikována solární retinopatie na obou očích. K poškození sítnice došlo během sledování zatmění Slunce s brýlemi, které ale nesplňovaly bezpečnostní normu. Toto poškození zraku je bohužel nevratné, může se pouze zlepšit nebo zhoršit.

Proto NASA doporučuje nasadit si brýle certifikované pro pozorování zatmění Slunce. Použít se může i dalekohled nebo fotoaparát se speciálním slunečním filtrem, který funguje stejně jako brýle určené pro pozorování zatmění.

Národní úřad pro letectví a vesmír upozorňuje, že bez brýlí je bezpečné sledovat pouze úplné zatmění Slunce, kdy není vidět žádné sluneční světlo. V tomto případě se ale jedná o velmi krátké okamžiky.

Rozhodně zapomeňte na sluneční brýle. Ty totiž neblokují infračervené záření a zároveň jsou až 100 tisíckrát méně tmavé než brýle na pozorování Slunce.

Naopak speciální brýle jsou vyrobené z černého polymeru nebo pryskyřice napuštěné částicemi uhlíku, jež blokují veškeré viditelné, infračervené i ultrafialové světlo.

NASA rovněž nedoporučuje nasadit si brýle pro pozorování Slunce a skrze dalekohled či fotoaparát bez filtru sledovat zatmění. Sluneční paprsky mohou propálit filtr brýlí a poškodit zrak.

Kdy dojde k zatmění Slunce v Česku?

Naposledy se obyvatelé kontinentální části USA stali svědky úplného zatmění v únoru 2017. Tehdy pás totality putoval od tichomořského pobřeží k atlantskému. Jev dokonce pozoroval přímo z Bílého domu tehdejší prezident Donald Trump. Pro obyvatele USA a Kanady se další příležitost naskytne až za 20 let.

Naopak Evropané se na úkaz mohou těšit už za dva roky. Pás totality přejde 12. srpna 2026 přes sever Španělska, k vidění bude i na Islandu a v Grónsku. V Česku bude viditelné pouze jako částečné zatmění.

Ještě dříve bude částečné zatmění Slunce viditelné 29. března 2025. Příští rok si jej užijí obyvatelé Evropy, Ameriky a severní Asie.

Proč sledujeme zatmění Slunce?

Lidstvo pozvedává svůj zrak k obloze odjakživa, ať už kvůli noční obloze nebo právě z důvodu zatmění Slunce. Co však tento úkaz nabízí vědcům? Kromě sledování planet nebo hvězd je přivádí k zásadním objevům.

„Již dlouho využívají zatmění Slunce k vědeckým objevům,“ uvedla Kelly Korrecková, vědkyně z ústředí NASA.

„Pomohly nám poprvé objevit helium, poskytly nám důkazy pro obecnou teorii relativity a umožnily lépe pochopit vliv Slunce na horní vrstvy zemské atmosféry,“ uvedla vědkyně Kelly Korrecková v prohlášení na webu NASA, kde úřad popisuje experimenty během zatmění.

Jedním z nich je například vzlet výzkumných letadel. Piloti se vznesou do výšky 15 kilometrů, aby z letadla pořídili snímky, které vědcům mají odkrýt asteroidy obíhající v těsné blízkosti Slunce. Dále výzkumný tým doufá, že díky fotografiím bude schopný více prozkoumat strukturu sluneční koróny.

Web České astronomické společnosti mimo jiné informuje, že do USA zamířila také dvanáctičlenná expedice z Česka.

VIDEO: Prstencové zatmění Slunce pozorovali lidé napříč Amerikou

Tagy:
věda NASA Mexiko Kanada experiment Slunce USA zatmění Slunce částečné zatmění Slunce