CNN na místě Prigožinovy smrti. Po šéfovi vagnerovců zbyl jen pomníček, buldozery vykonaly své

Necelý týden po Prigožinově smrti vypadá místo nehody zcela jinak

CNN na místě Prigožinovy smrti

Necelý týden po pádu letadla, na jehož palubě byl i Jevgenij Prigožin, se místo havárie změnilo k nepoznání. Záběry pořízené štábem stanice CNN ukazují buldozery zarovnanou plochu, kterou úřady následně zasypaly pískem. Skon šéfa vagnerovců pak připomíná jen maličké pietní s květinami a jedním odznakem.

Kdo by na místo v Tverské oblasti náhodou zabloudil, asi by těžko poznal, že tam před necelým týdnem spadlo letadlo, v jehož troskách zemřelo 10 lidí včetně Prigožina, jeho pravé ruky Dmitrije Utkina nebo šéfa logistiky Vagnerovy skupiny Valerije Čekalova.

Otazníky okolo Prigožinovy smrti probírali také odborníci ve vysílání CNN Prima NEWS:

ČTĚTE TAKÉ: Pár dní po smrti Prigožina zmizel i hřbitov vagnerovců. Kříže a věnce skončily jako smetí

Jak ukazují záběry CNN, úřady s odklizením následků příliš neváhaly. Místo nehody bylo srovnáno buldozery a zasypáno pískem. Jediné, co připomíná pro mnohé Rusy tragickou událost, je maličké pietní místo uprostřed. To se skládá z několika květin opřených o provizorně navršené kameny a jedné nášivky se znakem vagnerovců mezi nimi. Víc nic.

O tom, že v Kremlu za šéfa vagnerovců nikdo příliš netruchlí, svědčí i úterní vyjádření mluvčího Dmitrije Peskova. „Přítomnost prezidenta se (na pohřbu) nepředpokládá, konkrétně o pohřbu nemáme žádné informace, rozhodnutí v této věci přijímá rodina a přátelé, zde nemůžeme bez nich nic říci,“ uvedl.

Podle ruských médií by Serafimovský hřbitov v Petrohradě mohl být místem, kde budou během úterý Prigožin a další oběti havárie letounu pochováni. Agentura Reuters zveřejnila ráno snímky, na nichž vchody na hřbitov střeží policie a přicházejí lidé s květinami.

Příčina letecké havárie zůstává neznámá. Na internetu se kvůli Prigožinovým sporům s Moskvou spekuluje o tom, že letoun byl sestřelen nebo že na jeho palubě explodovala bomba. Peskov v pátek jako „absolutní lež odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Podle bývalého ruského poslance a současného předáka opozice Ilji Ponomarova stojí za Prigožinovou smrtí ministr obrany Sergej Šojgu, na kterého šéf vagnerovců často a ostře útočil. Svržením Šojga také vysvětloval svůj červnový pochod na Moskvu.

„Zaútočili na něj, on (Šojgu) odpověděl a ukázalo se, že je v této konfrontaci tím silnějším. Hrál podle pravidel Putinova gangsterského světa, takže si u něj získal větší respekt,“ vysvětlil Ponomarjov svůj pohled na situaci.

Tagy: