CNN na místě ruské katastrofy u Bilohorivky. Ukrajinci popsali, jak rozprášili celý prapor

Reportér CNN Sam Kiley u Bilohorivky

Ruské síly utrpěly těžkou porážku při neúspěšném pokusu o překročení řeky

Rusové se stále ještě vzpamatovávají z těžké porážky u Bilohorivky, kterou utrpěli minulý týden. Při pokusu o překročení řeky Severní Doněc byl podle odhadů rozprášen celý prapor včetně desítek kusů vojenské techniky. „Naše dělostřelectvo funguje,“ chlubí se vysoký důstojník ukrajinské armády, který místem ruské katastrofy provázel štáb CNN.

Ukrajinci odhadují, že u Bilohorivky skončila cesta zhruba 80 ruských vojenských vozidel a tisícovky vojáků. „Teď jsme na okraji oblasti, kde byla ruská obrněná vozidla zasažena poté, co se pomocí pontonových mostů dostala přes řeku. Tady dole můžete vidět zničený tank a vedle něj obrněný transportér. A když se popojde dál po této cestě, máme tu další obrněný transportér a další a další,“ popisuje akci reportér CNN Sam Kiley.

Ukrajinci byli schopni uskutečnit drtivý úder díky vynikajícímu průzkumu a zpravodajským službám. Podle Kileyho informací Ukrajinci zjistili, kde se Rusové chystají přejít Severní Doněc, a poté nasadili zničující dělostřelectvo.

„Pochopil jsem, že naše dělostřelectvo funguje. A naše oddíly také. Šlo tam totiž jak o dělostřelectvo, tak o pozemní boje. Jednotky ve spolupráci s dalšími oddíly vytlačovaly nepřítele na druhý břeh řeky,“ říká vysoký důstojník ukrajinské armády, který štáb CNN na místě doprovází.

„Pro Rusy je to skutečně katastrofa. Ukrajinci tady říkají, že to znamená, že nápor na tuto konkrétní frontu prozatím skončil, a domnívají se, že Rusové nyní soustředí své úsilí spíše na jiné oblasti,“ popisuje Kiley a poukazuje na velké množství zničené ruské techniky podél lesní cesty.

Stále je ale na místě obezřetnost. Všude okolo se totiž nachází miny a v oblasti mohou být i ruské jednotky. „Požádali nás, abychom sem vyjeli s jejich velitelem, protože se obávají, že by naše auta přitáhla pozornost. Zjevně se stále jedná o velmi aktivní oblast,“ uzavírá Kiley, který se netají úlevou, když místo i se svým kameramanem v pořádku opouští.

Tagy: