Zpověď těhotné Marianny z Mariupolu: Rusové říkali, že jsem herečka a dítě rozřežou

Marianna ruský útok přežila.

Válka na Ukrajině (18.5.2022 6:00)

Fotografie těhotné Marianny z rozbombardované porodnice obletěla svět. Posloužil však i v dezinformační válce. Proruští propagandisté totiž tvrdili, že žena je herečka. Webu BBC nyní poskytla exkluzivní rozhovor.

Poté, co ukrajinská maminka přežila ruský útok, čelila dalšímu náporu – ruským dezinformacím a nenávisti namířené proti ní a její rodině. Devětadvacetiletá Marianna byla obviněna, že je herečka.

Ruští diplomaté dokonce tvrdili, že hrála dvě různé ženy. „Dostávala jsem výhrůžky, že si mě najdou, že mě zabijí, že moje dítě rozřežou na kousky,“ popsala pro web BBC. Jde o její první rozhovor pro velké západní médium.

„Dítě si vybralo, že se objeví v těžké době, ale je lepší, že přišlo za těchto okolností, než aby se nenarodilo vůbec,“ uvedla dramatické okolnosti porodu. I když mluví klidně, přiznává, že se vše obrátilo vzhůru nohama.

Její život v Mariupolu byl před válkou úplně jiný. Marianna propagovala kosmetické výrobky na sociálních sítích, zatímco její manžel Jurij pracoval v ocelárnách Azovstal. „Měli jsme klidný a jednoduchý život,“ vzpomínala.

9. března si povídala s ostatními ženami na oddělení, když nemocnicí otřásl výbuch. Přetáhla si přes hlavu deku, pak následoval druhý výbuch. „Bylo slyšet, jak všechno létá kolem, šrapnely a další věci. Ten zvuk mi zvonil v uších ještě hodně dlouho,“ líčila hororovou vzpomínku.

Ženy se ukryly ve sklepě s dalšími civilisty. Marianna utrpěla řeznou ránu na čele a střepy skla jí uvízly v kůži. „Lékař jí ale řekl, že nepotřebuje stehy. Věděla však, že potřebuje získat zpět osobní věci z nemocnice.

Požádala proto jednoho z mužů, aby jí pomohl zpátky dovnitř. „Všechno, co jsem připravila pro své dítě, bylo v porodnici,“ říká. Když sestupovala po schodech z budovy nemocnice, vyfotografovali ji novináři z agentury Associated Press. Snímky z mariupolské porodnice se rychle staly virálními.

Krátce poté se na prokremelském účtu na Telegramu objevila falešná obvinění, že fotografie byly zinscenované. Rusové se odkazovali na Mariannin Instagram a využili ho k propagandě. Tvrdili, že zranění si namalovala make-upem. Informaci šířili i vysocí ruští představitelé a státní média.

Na útěku a bez přístupu k internetu Marianna snímky viděla až o několik dní později. To už byl její Instagram zaplaven obviňujícími a výhružnými zprávami. „Bylo to opravdu urážlivé, protože jsem to všechno prožila,“ říká. Od přímé kritiky ruských představitelů, kteří o ní nepravdivé informace šířili, se však zdržuje.

V Mariupolu Rusové dál dělostřelectvem a letecky útočí, a to poředevším na zbývající ukrajinské vojáky zablokované v ocelárnách Azovstal. Kyjev ale dále usiluje o to, aby dostal zbylé Ukrajince do bezpečí.

Tagy: