Svědectví CNN z Bachmutu: To nejhorší teprve přijde. Dobrovolníci ve městě ale zůstávají

Na Ukrajině pomáhají dobrovolníci ze zahraničí, a to včetně zdravotníků. Někteří z nich ošetřují raněné v těsné blízkosti bojů, i když tím riskují vlastní život. V Bachmutu s nimi strávil den i reportér CNN Ben Wedeman.

Eli Worth-Jones je daleko od svého rodného města Las Vegas v Nevadě. Jako zdravotník rozváží zásoby obyvatelům jen několik set metrů od ruské linie v Bachmutu. Dělá to, protože může.

„Jsem mladý, mám na to výcvik a je tu spousta lidí, kteří to potřebují. Jsem rád, že jsem tady. Nemám v oblibě tyrany a rád zůstanu s lidmi, po kterých se šlape,“ svěřil se muž, který je ve skupině, které se říká „zdravotníci v první linii“. Více se už bojové linii ani přiblížit nemohou.

„Máme seznam pacientů, ale nevíme, co jim vlastně je. Takže než je uvidíme, nemáme o nich žádnou představu,“ přiblížil zdravotník první linie z Norska Kurt Eriksen. Rozhovor s reportérem CNN přerušilo ruské ostřelování. Všichni však věděli, jak se mají zachovat, a tak zdravotníci zaparkovali svou mobilní kliniku v relativním bezpečí.

Rusové se chystají sevřít město do kleští

Okamžitě poté se pustili do toho, co umí nejlépe – ošetřovali, koho mohli. Například Oleksandr si zdravotníkům stěžoval na bolest nohou. Bydlí v nevytápěném bytě a má omrzliny. Zdravotníci s ním museli do nemocnice, a to i navzdory ruské smyčce, která se „utahuje“.

„Ruské síly pomalu získávají půdu pod nohama. Byli na vyvýšeném místě za mnou, postupují ze severu a postupují z jihu,“ přiblížil situaci ve městě Wedeman. To nejhorší ale teprve přijde, podotkl britský dobrovolník Daniel Burke. „Obsadili Soledar ze severu. Pokusí se udělat velké kleště kolem Bachmutu. Nemyslím si, že se ho pokusí obklíčit jako takový, ale projdou kolem něj přes pole a odříznou nás kousek po kousku,“ predikuje dobrovolník.

Přesto obyvatelé zůstávají na místě a dobrovolníci všeho druhu dělají, co mohou. Victoria Linniková rozdává jídlo a vodu. „Podívejte se na mě. Vidíte, že jsem nervózní? Ne,“ reagovala na dotaz reportéra. „Zřejmě má nervy z oceli, protože ostřelování pokračuje,“ okomentoval její počínání Wedeman.

Tagy: