Lidumil Lukašenko? Běloruský prezident znovu štípal dříví. Chce ho darovat sousedům

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko znovu vyrazil štípat dříví.

Lukašenko štípe dříví pro Evropu na zimu

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se chtěl zjevně opět předvést coby silák, který zastane každou práci, a zároveň i dobrý soused. Vyrazil proto na šampionát ve štípání dříví, kde znovu předvedl svůj údajný um v této činnosti. Na akci mimo jiné znovu prohlásil, že dřevo nabízí sousedním státům, které více či méně zápasí s nedostatkem plynu na zimu. Je tak otázkou, zda tento spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina znovu neprovokuje evropské státy.

Známý autoritář, kterému se přezdívalo „poslední evropský diktátor“, se znovu dostal ke svému – očividně oblíbenému – dřevu. Poté, co před časem na videu, jež zveřejnila jeho prezidentská kancelář, společně s oligarchou Sergejem Teterinem štípe špalky před již obřím kopcem nasekaného dříví, se v této činnosti vydal i na vyšší úroveň.

Navštívil totiž běloruský šampionát novinářů ve štípání dříví. Podle portálu Zerkalo jde však maximálně o „mistrovství státních propagandistů a provládních blogerů“.

Samotný Lukašenko, který se po vzoru ruského prezidenta Vladimira Putina rovněž snaží i přes pokročilý věk působit jako „chlapák“, se chopil sekery či kladiva a jal se štípat špalky. Mimo jiné mu znovu sekundoval již zmiňovaný Teterin.

„Časy jsou těžké. Musíme pomoci lidem mimo naši zemi. Lidé si tam už nemůžou dovolit nakoupit dříví na podpal a my se tu bavíme sekáním dříví,“ řekl běloruským novinářům na akci. Následně popsal, že dřevo prý nepřijde na zmar. „Můžeme to zorganizovat a dovézt dříví k hranicím. Nechme Litevce, Lotyše a Poláky či Ukrajince poznat, že jsme mírumilovní lidé. Nechceme žádnou válku,“ pronesl Lukašenko.

Lidumil, nebo provokatér?

Web Zerkalo ovšem připomíná, že ačkoliv se Lukašenko snaží pro Západ vypadat jako lidumil a příjemný soused, tak i jeho vlastní lidé mnohdy mají problém se surovinami potřebnými k zahřátí se v zimě. Na nedostatek dříví si stěžovali například v Dobrušské oblasti, kde apelují na mocnáře, aby jim poslal pomoc.

I ve svém minulém videu se štípáním dříví se Lukašenko dušoval, že jej zašle evropským státům, „aby Evropa nezamrzla“. Z jeho strany mohlo jít o skrytou provokaci, neboť země Evropské unie mají velké problémy s dodávkami plynu z Ruska, na které kvůli válce na Ukrajině uvalily různé sankce.

Sám Lukašenko a jeho Bělorusko zůstává spojencem Putinova Ruska. Ačkoliv Ukrajinu nenapadl, umožnil Moskvě, aby na jeho území vystavěla polní nemocnice nebo přepravovala své jednotky a techniku. Ukrajinci se několikrát obávali, že by je Bělorusové mohli napadnout, k tomu ale zatím nedošlo.

Tagy: