Máte jen dvě možnosti, tak zdrhejte, králíci. Ukrajinci na jihu poslali Rusům drsný vzkaz

Ukrajinci ostřelují ruské pozice. (1. září 2022)

Ukrajinci na jihu poslali Rusům drsný vzkaz

Ukrajinci pokračují v útocích na jižní frontě, kde začátkem týdne vyhlásili protiofenzivu. V novém vzkazu přes sociální sítě dali ruským vojákům na výběr ze dvou možností: „Buď utečete, nebo zemřete.“ I přes počáteční úspěchy ukrajinské armády však někteří analytici i představitelé Kyjeva upozorňují, že vyhnat okupanty z jihu země nebude vůbec snadné.

„Zpráva pro naše ruské ‚hosty‘, kteří nyní pobývají v Chersonské oblasti. Máte dvě možnosti: 1) Utíkej, zajíci, utíkej! 2) Zemřeš,“ vzkázaly přes Twitter ukrajinské síly ruským okupantům v Chersonu a jeho okolí.

Ze záběrů, které u této příležitosti zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, lze rovněž vidět drtivou sílu ukrajinského dělostřelectva i úprk ruských vojáků ze zákopů i z obydlených oblastí. „Ukrajinci udeřili vším, co mají. Dostali se skrz první linii naší obrany,“ konstatoval jeden z okupantů ve videu.

Ukrajinci na jihu začátkem týdne oficiálně zahájili dlouho očekávanou ofenzivu, jejímž cílem je mimo jiné dobýt zpět celou Chersonskou oblast včetně stejnojmenného hlavního města tohoto regionu. O ukrajinském protiútoku se spekulovalo již dlouhé týdny. Ukrajinci podnikali časté útoky na muniční sklady i na další strategické cíle včetně mostů, které vedou přes řeku Dněpr.

V důsledku toho nyní výrazně trpí ruské zásobování. Ostřelování ruských pozic pokračuje i v současnosti. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) či britské vojenské rozvědky už Ukrajinci během ofenzivy dosáhli dílčích úspěchů.

Postup nebude rychlý

Experti i někteří kyjevští představitelé však upozorňují, že případný přechod přes řeku Dněpr bude pro ukrajinskou armádu velmi složitý a mohl by jí způsobit velké ztráty. ISW rovněž uvádí, že ruské síly v reakci na novou protiofenzivu k Chersonu přesouvají konvoje vojenské techniky z Krymu i Melitopolu.

Že by lidé neměli očekávat rychlý postup ukrajinské armády na jižní frontě, upozornil ve středu i poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková však už vyzvala lidi z této oblasti k odchodu ještě před nástupem chladného počasí.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Tagy: