Co poslanec, to fanoušek hokeje. Letos to cinkne a budeme na bedně, zní ze Sněmovny

Ministři v Poslanecké sněmovně

Co Čech, to trenér! (516)

Letos to cinkne, věříme alespoň v nějakou v medaili, řeklo k probíhajícímu mistrovství světa v hokeji ve Finsku CNN Prima NEWS několik poslanců napříč politickým spektrem. Někteří pravidelně koukají na zápasy, jiní se snaží alespoň monitorovat výsledky českého týmu. Najdou se ale i tací, kteří ani nevědí, že šampionát probíhá.

„Na hokej koukám opakovaně, ať už je to olympiáda, nebo každý rok mistrovství světa. Dokonce jsem byl i na některých zápasech play off hokejové extraligy. Myslím, že ve Finsku v pohodě postoupíme přes čtvrtfinále, otázkou bude, koho dostaneme v semifinále. Hodně si slibuji od nového trenéra Kariho Jalonena, který přinesl do českého hokeje několik nových prvků. Věřím, že to bude fungovat,“ řekl nadšeně CNN Prima NEWS poslanec ODS Jiří Havránek.

Zároveň odhadl, jak letos Češi na šampionátu dopadnou. „Jsem přesvědčený, že letos medaile může cinknout. Bronzovou medaili považuji za téměř jistou a když bude zlatá, budu ještě radši. Věřím, že už se konečně vyhneme těm bramborovým,“ zdůraznil.

Stejně nadšeně mistrovství světa sledujte i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Na zápasy kouká s nejstarší dcerou. Mezi hokejisty má i svého favorita. „Držíme palce celému národními týmu – a zvlášť pardubickému Matěji Blümelovi, který je absolventem mého gymnázia v Pardubicích a kterého jsem před pár lety učil. Dodnes si občas napíšeme SMS nebo zajdeme na kávu,“ prozradil.

Sobotní zápas, ve kterém Češi porazili Velkou Británii 5:1, byl podle poslance „povinnou výhrou“. „V neděli to proti Švédům úplně neklapalo, ale třetí třetina už byla lepší. Je potřeba, aby zabraly i další lajny a posily z NHL,“ komentoval Výborný. Se Švédskem Češi prohráli 3:5.

Podobně o výkonech Čechů mluvil i poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel. „Proti Švédsku nás srazily vlastní chyby, jinak se mi projev pod novým trenérem líbí. Myslím, že finský trenér může vnést do českého hokeje nový prvek, který by nás mohl po letech opět dovést k medaili. Tipuji, že po dlouhé době opět uspějeme, ovšem musíme se vyvarovat osobních chyb, zejména ve vyřazovací části turnaje,“ řekl s tím, že absence Ruska a Běloruska na turnaji Čechům může pomoci.

Napjatě sleduje hokej i šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob. Ten pochází ze Vsetína a v době, kdy tamní klub vyhrával poháry v extralize, chodil na gymnázium. „Byl jsem oddaným fanouškem a v rámci možnosti jsem jím dodnes. Pokud budu mít čas, budu se snažit i letos utkání našeho národního týmu sledovat,“ popsal CNN Prima NEWS s tím, že i on věří v medaili.

Od dětství se na hokejové šampionáty dívá i šéf poslanců SPD Radim Fiala. „Když mám čas, fandím u televize. Letos máme výborný tým. I přes prohru se Švédy jsem optimista a myslím, že vyhrajeme a budeme první,“ předpověděl.

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) sází na nového trenéra. „Líbí se mi, jak pojal práci nový trenér Jalonen, mohla by to být velká změna. Mám pocit, že tým stmelil, dal mu sebevědomí a výkon působí docela sympaticky,“ pochválil Fina. I když doufá v medaili, upozornil, že „nelze hned očekávat zázraky“.

Fiala, Rakušan, i Babiš: Po oku sledujeme výsledky Čechů

Hokejistům fandí i někteří ministři. „Samozřejmě, že mistrovství v hokeji sleduji. Po nedělním zápase věřím, že se naši hokejisté nenechají rozhodit prvním neúspěchem. Teď čekáme na posily z NHL, což myslím bude pro náš tým velká vzpruha,“ věří šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN) a doufá v boj o medaile.

Další členové vlády i někteří poslanci alespoň monitorují výsledky národního týmu. „Jako snad každý správný Čech samozřejmě alespoň po očku sleduji mistrovství světa v hokeji ve Finsku. Po téměř povinné výhře nad Velkou Británií je škoda, že naši zaváhali se Švédy. Ale věřím, že se rozehrají, a i v náročné skupině B navážou na úspěchy z medailových ročníků,“ zhodnotil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„V úterý mě bude zajímat duel s Rakušany. I s mým příjmením ale zůstanu věrný Česku,“ zavtipkoval s tím, že se těší na šampionát v Česku, který se má hrát v Praze a Ostravě za dva roky.

Hokej má rád i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Stačil jsem zaznamenat první pozitivní výsledky a úspěch nováčků v reprezentaci. Snad porážka se Švédskem poslouží k tomu, aby se náš tým do dalších zápasů co nejlépe sehrál a soustředil. Pevně doufám, že budeme na bedně,“ řekl s nadějí.

Některé zápasy sleduje i premiér Petr Fiala (ODS). „Hokej sleduji rád a na mistrovství světa se dívám, pokud mi to program dovolí. Hodnotit tým po dvou zápasech nebudu, na to je spousta expertů, a výsledky nikdy netipuji. Ale přeji české reprezentaci úspěch a po dlouhé době konečně i medaili,“ napsal CNN Prima NEWS.

Každé utkání nestíhá sledovat ani bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Ten totiž v pondělí vyrazil v karavanu na týden na jižní Moravu. I když cesta vypadá jako kampaň k jeho případné kandidatuře na prezidenta, Babiš to zatím popírá.

„Máme dost našlapaný program, tak to bude hlavně o sledování výsledků. Na nějaký zápas kouknu v klidu asi až o víkendu. Doufám, že naši vydrží v turnaji co nejdéle, už by to zas chtělo medaili. Věřím, že by ji letos mohli získat. Zápas se Švédy nám sice úplně nevyšel, ale turnaj je teprve na začátku,“ povzbudil české hokejisty šéf ANO v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Fandí i poslankyně

České reprezentaci fandí i některé poslankyně. „Hokej mám ráda, vždy jsem ho sledovala. Baví mě, jak je rychlý. Na mistrovství světa koukám a věřím, že získáme aspoň nějakou medaili. Budu moc fandit,“ popsala odhodlaně šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Čechy na šampionátu podporuje i poslankyně STAN Barbora Urbanová. „Na mistrovství světa se dívám každý rok a našim fandím. Jsem nekritický fanoušek, málokdy se proto trefím do výsledku a vždycky věřím, že máme na nejcennější kov,“ zdůraznila.

Pirátka Klára Kocmanová se těší hlavně na zápas s domácími Finy, kterým Češi příští úterý zakončí základní část. „Jsem moc zvědavá, jak na našeho finského trenéra bude působit domácí atmosféra, snad se při zápase s nimi nenechá nějak strhnout,“ podotkla s úsměvem.

Na aktivní sledování každého zápasu ale nemá čas, raději totiž sportuje aktivně. Proto se neodvážila ani tipnout si výsledek. „Mnohdy jsme hráli skvěle a skončili ve čtvrtfinále, mnohdy se ve skupině nedařilo a na konci cinknul nějaký ten kov. A to si myslím, že by bylo fajn – po 10 letech z Finska nějaký přivézt,“ uvedla.

Hokeji se doma prý „nevyhne“ ani místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). „Koukám na něj ale ráda, speciálně když se našemu týmu daří. Jak jsem stihla zaznamenat výsledky z předchozích utkání, tak se zdá, že by to mohla být hezká podívaná,“ popsala s tím, že věří, že hokejisté přivezou medaile.

Ani nevím, že se hraje mistrovství

Najdou se ale i poslanci, kteří ve výhru národního týmu ani letos nevěří. „Hokej budu pečlivě sledovat, hokejistům držím palce, ale moc nevěřím tomu, že by vyhráli medaili. Přál bych si to, ale myslím, že to nedopadne,“ komentoval hru kriticky poslanec Patrik Nacher (za ANO). Naposledy Češi přivezli medaili v roce 2012, kdy skončili na šampionátu ve Švédsku a Finsku třetí. Zlatou medaili vyhráli v roce 2010 na mistrovství v Německu.

Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář ani nezaznamenal, že šampionát probíhá. „To je dobré, já vůbec ani nevím, že se právě hraje mistrovství světa. Hokej mám rád, ale na ledě s hokejkou v ruce, ne v televizi,“ smál se.

Poslankyně SPD Karla Maříková na hokej nekouká záměrně. „Hokej nesleduji od té doby, co do něj vstoupila politika, která do sportu nepatří,“ řekla CNN Prima NEWS.

Tagy: