Fialova vláda jako ta nejhorší od 1918? S prvorepublikovými se nemůže srovnávat, říká historik

Poslanec Martin Kolovratník (ANO) ve čtvrtečním vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že je vláda Petra Fialy (ODS) možná nejhorší od roku 1918. Podle historika Jaroslava Šebka je tvrzení absurdní. Připomněl protektorátní a komunistické vlády, za nichž byly zmařeny tisíce životů. Připomíná navíc, že také demokratické kabinety první republiky byly objektivně mnohem horší než ty současné, jelikož nedokázaly řešit sociální a národnostní problémy. Sám politik považuje svoje slova za nadsázku.

„Pane Kohajdo, nezlobte se na mě, ale vy jste vládou národní katastrofy. Vy snad nejste nejhorší vládou od roku 2013 nebo od vzniku České republiky, ale možná od roku 1918,“ uvedl Kolovratník v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle historiků se však do takových srovnání vůbec nejde pouštět. „Je to naprostý nesmysl a jde o součást politického boje. Vždy, když byly nějaké problémy, tak se okamžitě řeklo, že to je nejhorší vláda za mnoho desetiletí. Rádi to tvrdili odboráři, například pan Dufek tím byl proslulý. Z mého pohledu je to nadnesená rétorika, aby se upozornilo, jak špatná ta vláda je,“ uvedl pro CNN Prima NEWS historik Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd ČR.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrý střet politiků: Vláda národní katastrofy a dědictví země v rozvratu, padlo ve studiu

Také za první republiky byly horší vlády

Připomněl, že nelze současnou vládu srovnávat ani například s první republikou. „Současná vláda není rozhodně tak strašná, protože například také v období první republiky byly daleko horší vlády, které nezvládaly řešit hospodářskou krizi v daleko větší míře, než se to děje v současné době. Ve třicátých letech se nepodařilo vyřešit mnoho problémů – sociálních, národnostních, takže tohle srovnávání je naprosto nemístné. Takže i v demokratických poměrech tady byly špatné vlády,“ vysvětlil Šebek.

Za připomenutí v této souvislosti stojí například Frývaldovská stávka v roce 1931 za vlády Františka Udržala, kdy protestní pochod proti propouštění a snižování mezd především německy mluvících dělníků pracujících převážně v kamenolomech skončil střelbou zasahujících četníků a smrtí 8 demonstrantů, dalších 13 bylo těžce raněno.

Fialova vláda by musela být zákonitě také horší než protektorátní nebo komunistické kabinety, které vedli například Klement Gottwald či Antonín Zápotocký a byly spojené mimo jiné s politickými procesy. Byla by horší také než všechny normalizační vlády.

„Situace za války byla naprosto bezprecedentní, vláda ani neměla žádnou reálnou moc či rozhodovací pravomoc. Ve skutečnosti tady vládla nacistická mašinérie. Za komunismu byly vlády v zásadě odpovědny především sekretariátu a předsednictvu komunistické strany. Všechna mocenská rozhodnutí se dělala v sídle ÚV KSČ, nikoliv na vládě,“ připomněl Šebek

Komunistický režim si vyžádal také tisíce obětí. Celkem 248 osob bylo popraveno, asi 8 000 osob zemřelo ve vězení a 450 při pokusu uprchnout přes železnou oponu. „Jak nacistický, tak komunistický režim byly ve svých důsledcích velice drsné a diktátorské, takže nemá ani příliš smyslu to srovnávat,“ doplnil historik.

Kolovratník: Šlo o nadsázku

Kolovratník později svá slova mírnil. „Byla to samozřejmě do jisté míry nadsázka, což myslím dojde každému divákovi. Určitě bych si nedovolil srovnávat, že je současnost třeba horší než období druhé světové války a podobně. Vládu považuji za extrémně neschopnou a tím přirovnáním jsem chtěl, aby to zarezonovalo. Možná to bylo radikální vyjádření, ale mělo to být vnímáno spíše jako výzva a apel na členy koalice,“ vysvětlil Kolovratník pro CNN Prima NEWS.

Tvrzení o „nejhorší vládě“ používali opoziční politici i v minulosti, dnes tak velmi často činí hnutí ANO. Že je současný kabinet nejhorší od revoluce, zmínil ve čtvrtek ve vysílání CNN Prima NEWS také expremiér Andrej Babiš (ANO).

Podle historika Šebka má však také expremiér máslo na hlavě: „Vláda Andreje Babiše začala se zadlužováním země v okamžiku, kdy se dostala do konfrontace s covidovou pandemií, takže nelze říkat, že jenom tato vláda má na svědomí zadlužování.“

Tagy: