Norci nakažení koronavirem na útěku z kožešinových farem. Koho mohou ohrozit?

Oregonské úřady potvrdily šíření nákazy nového typu koronaviru na zdejších kožešinových farmách. Jeden z nakažených norků byl dokonce odchycen mimo farmu. Ochránci přírody proto varují před zavlečením další nákazy mezi divoká zvířata a volají po uzavření kožešinových farem.

Oregonské ministerstvo zemědělství ve své tiskové zprávě uvedlo, že u norka odchyceného v polovině prosince loňského roku byly prokázány nízké hodnoty přítomnosti koronaviru. Farma, jejíž jméno a polohu úřady odmítly zveřejnit, přitom byla tou dobou již v karanténě kvůli nákaze mezi norky i lidmi.

Středisko pro biologickou diverzitu však upozorňuje, že norci, kteří z kožešinových farem běžně utíkají, by mohli představovat hrozbu pro jiná divoká zvířata. „Norci jsou příbuzní se spoustou dalších druhů, včetně jezevců, kun, lasic či rosomáků,“ uvádí Jonathan Evans. „Takže víme, že uprchlí norci či kožešinové farmy obecně mohou představovat riziko pro divoká zvířata,“ dodává. Virem by se ale mohla nakazit i další zvířata, která by snědla nakaženého norka či jeho výkaly.

Podle úředníků však bylo spolu s norkem odchyceno dalších osm zvířat různých druhů a žádné z nich pozitivní nebylo. Podle úřadů tak k šíření v divočině nedochází. „I přesto bereme nastalou situaci naprosto vážně a okolí farmy pozorujeme,“ uvádí v tiskové zprávě státní veterinář Ryan Scholz. V Oregonu je v provozu 11 norčích farem. Nákaza na kožešinových farmách se objevila i v dalších státech USA, ale i v Asii či Evropě. V Utahu a Wisconsinu kvůli nákaze zemřelo několik tisíc zvířat. V Evropě (především v Dánsku) byly miliony dalších preventivně vybity.

Tagy: