Covidem k novým volbám. Babiš chce předat zemi v co nejhorším stavu, míní Flegr

Jaroslav Flegr o zhoršující se epidemické situaci

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce podle biologa Jaroslava Flegera Česko nové vládě předat v co možná nejhorším stavu. „Malér bude tak velký, že nás to na jaře dovede k předčasným volbám,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že končící vládě tento stav vyhovuje.

Jen za úterý v Česku přibylo 14 539 nových případů koronaviru, což je o 4 628 více než před týdnem. Jde o nejvyšší denní nárůst od 12. března. Přibývá také pacientů s covidem v nemocnicích i hospitalizovaných v těžkém stavu.

„Čísla budou stoupat, kam je stoupat necháme. Za týden bude denně přibývat 20 tisíc případů. Virus se chová předvídatelně. Stačí si současný stav vynásobit zhruba číslem 1,4 a víme, kolik bude za týden. Vláda se podle toho měla už dávno zařídit, z nějakého důvodu jí ten růst takhle vyhovuje,“ řekl Jaroslav Flegr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj chce kabinet premiéra Andreje Babiše současné situace využít k předčasným sněmovním volbám v roce 2022. „Vláda chce předat republiku v co nejhorším stavu. Na důvod se musíte zeptat politologa. Já si myslím, že už nejde o součást prezidentské kampaně Andreje Babiše. On doufá v předčasné volby. Malér bude tak velký, že nás to k nim na jaře dovede,“ předpověděl.

Letos si vyzkoušíme, kolik je skutečná kapacita nemocnic

I když počty nakažených výrazně rostou a aktivních případů už je více než 110 tisíc, mnoho odborníků poukazuje na to, že díky proočkovanosti zhruba tří pětin populace je zatím nižší podíl hospitalizovaných včetně těch v těžkém stavu. V současnosti je v nemocnici 3 295 pacientů s covidem.

Během zatím nejsilnější vlny z letošního jara toto číslo dosahovalo téměř 10 tisíc. Flegr je ale přesvědčen, že se nakonec nejsilnější vlnou stane ta současná, a to bez ohledu na očkování.

„Minulou vlnu jsme zvládli skoro 10 tisíc hospitalizací, letos to bude horší, i když máme vakcíny. Epidemii necháváme rozjet více než v minulosti, takže ty počty budou stejně vyšší. Letos si vyzkoušíme, kolik je skutečná kapacita nemocnic. Budeme překvapení, o kolik lidí víc se tam vejde. Otázkou je, jak dlouho si to zdravotníci nechají líbit,“ dodal.

Plně očkováno je přes 6,15 milionu lidí, což není ani 60 % populace. U prvních naočkovaných lidí, kteří většinou patří do rizikových skupin, je navíc už nyní potřeba aplikovat třetí dávku.

Tagy: