Dají se kočky vychovat? Podle kočičí psycholožky ano a má pro nás pár tipů

O kočkách existuje spousta mýtů a polopravd. Nejčastějším mýtem je, že se na rozdíl od psů nedají moc dobře vychovat. Podle kočičí psycholožky Kláry Nevečeřalové to ale není úplně pravda, jen se k jejich výchově musí přistupovat správně.

Kdy začít s výchovou kotěte

Ta nejzákladnější kočičí výchova začíná v tu chvíli, kdy kotě poprvé rozlepí oči a má ji na starost jeho matka. V čem ale mohou pokračovat páníčci a paničky svých miláčků, je výchova s pevně stanovenými mantinely a nastavenými pravidly. „Kočky vychovávat samozřejmě jde, ale je potřeba je opravdu vychovávat, a ne je zatěžovat nesmyslnými tresty, nedej bože je bít nebo jim ubližovat. Důležité je jasně nastavit pravidla, a to ideálně už od koťátka. Například pokud nechceme, aby nám kočka skákala na stůl, tak ji v tom nesmíme podporovat tím, že si kotě na stůl dáme a budeme si tam s ním hrát,“ vysvětluje kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová s tím, že je vždy zapotřebí být důsledný a kočku dát dolů. „Chvilku sice trvá, než to kočka pochopí, ale pak to často respektuje,“ dodává.

Pozor na naučenou agresivitu

Ne vždy je ale možné vychovávat kočku již od kotěte, například když si ji berete z útulku. Tam nikdy nevíte, co všechno si kočka nese za traumata. Projevem takových negativních zkušeností může být agrese, ale i s tou se dá pracovat a kočku ji odnaučit. „Kočička může být nemocná a něco ji bolet, může mít trauma z toho, že jí někdo ubližoval, může být přehlcena hormony, anebo má prostě jen strach. Každý případ agrese je potřeba individuálně posoudit, protože málokdy je kočka agresivní bez příčiny,“ říká kočičí psycholožka.

Za pomoc odborníka se nemusíte stydět

Vždy je ale důležité přistupovat ke kočce citlivě a s pochopením a pokud si nevíte rady, tak vyhledat pomoc odborníka. Existuje ale také možnost naučené agrese, za kterou stojí právě nevhodná výchova. „S tou se také setkáváme. Jde třeba o případy, kdy si lidé s malými koťaty hrají za pomocí rukou a škádlí jim bříško. Kočka se tím učí, že ruka je hračka a často pak začne útočit člověku na ruku nebo nohy v okamžiku, kdy se nudí. Je zapotřebí se takovým hrám vyhnout a vždy používat hračky,“ vysvětluje Nevečeřalová.

Pokud vás výchova kočky zajímá, stačí kouknout na stránky Kláry Nevečeřalové. Poctivě informuje o nadcházejících přednáškách a lze sledovat i její online streamy.

Kočičí plemeno a povaha

Mnoho lidí také dělá chybu v tom, že špatně odhadne výběr vhodného kočičího plemene pro svou domácnost a ve finále tak nemusí být spokojeni nejen oni, ale také kočky. „Obecně by se dalo říci, že do bytu nejsou vhodné vysokoenergické kočky, jako jsou například bengálské, habešské, ocicat nebo savany. Ty totiž potřebují vydat velké množství energie. Oproti tomu máme kočky, které v domácnosti budou nesmírně spokojené, jako jsou například plemena sphinx, britské, burmily nebo peršanky,“ uvádí Klára.

Nejčastěji se ale v tuzemských domácnostech nachází evropská kočka a u nich je jejich povaha tak trochu sázka do loterie. Podle Nevečeřalové ale existuje základní pravidlo, dle kterého se dá jejich charakter alespoň odhadnout. „Obecně se dá říct, že klidné kotě bude krom období puberty klidné i v budoucnu, zvědavé kotě bude všetečka celý život a akční kočka bude aktivní do pozdního věku. Nemusí to být pravidlem, protože je to samozřejmě ovlivněno celou řadou faktorů,“ vysvětluje. Povaha koček se ovšem může měnit také s věkem. Čím je kočka starší, tím je rozumnější a často klidnější. Nicméně charakter se mění i podle zažitých zkušeností a dle spousty dalších faktorů. Jinak se bude vyvíjet kočka, která je celý život v bezpečí doma a jinak ta s přístupem ven.

Mýty v kočičí stravě

Mnoho polopravd existuje i v oblasti výživy koček. Snad nejčastější je ta, že do kočičí misky patří mléko. Problém je v tom, že kočka dostává kravské mléko, které má ale jiné složení než mateřské mléko kočky. „Komplikací je především vysoká hladina laktózy. Tu většina koček špatně tráví a může to u nich vyvolat průjem. Kravské mléko bychom tak z výživy koček měli raději úplně vyřadit. Z mého pohledu je ideální kočkám dávat průmyslově zpracované krmivo s kvalitní recepturou od nějakého renomovaného výrobce,“ vysvětluje veterinář Leoš Železný.

Podle výzkumu veterinárního vědeckého centra Mars jsou pro kočky velmi přínosné zejména antioxidanty, které hrají důležitou roli v přirozené obranyschopnosti a mohou přispět k posílení imunitního systému. Ačkoli jsou přínosné pro kočky všech věkových kategorií, mohou být zvláště prospěšné pro mladá zvířata, kterým umožní co nejlepší start do života, a pro starší zvířata, která mohou být více ohrožena nemocemi. „Další přínos pro starší kočky prokázali vědci ze společnosti WALTHAM zjištěním, že koktejl antioxidantů může pomoci snížit poškození DNA způsobené znečištěním nebo nemocemi souvisejícími s věkem. Tato kombinace antioxidantů se používá například ve všech recepturách krmiva Whiskas, aby se zajistilo, že kočky krmené těmito recepturami budou mít zdravý a silný imunitní systém,“ uzavírá Železný.

Tagy: