Pozor na mléko i syrové maso: Podomácku vyrobené jídlo kočkám může ublížit

Správná a vyvážená strava v celém průběhu života je pro kvalitní a dlouhý život koček naprosto zásadní. Přesto se někteří majitelé dopouštějí několika neduhů, týkajících se zejména domácí stravy a syrového masa obecně. My jsme se proto zeptali odborníka na výživu, veterinárního lékaře Leoše Železného, zda je na místě kočkám připravovat jídlo doma, nebo jim to naopak škodí.

Kus masa nebo podomácku připravené jídlo se sice může zdát jako něco, co kočce prospívá a čím jí dopřáváme to pravé ořechové, ale pozor. Při každém takovém krmení totiž můžete své kočce zadělat na nemalý malér, zvlášť když přijde na maso. „Pokud manipulujeme se syrovým masem, pak se neubráníme nějaké kontaminaci bakteriemi. Také je podstatné, jaká je kvalita a původ vstupních surovin. V neposlední řadě hrozí také přenos některých parazitárních onemocnění,“ vysvětluje veterinář Leoš Železný.

Co se týče bezpečnosti, není na tom doma uvařené jídlo o nic lépe. „Pokud jde o vařenou stravu, tak i při nejlepší snaze nikdo není schopen namíchat správnou recepturu doma. To by bylo potřeba dělat laboratorní rozbor vstupních surovin a pak přidat jednotlivé látky, které v těchto surovinách chybí. Proto je lepší se spolehnout na prověřené kvalitní průmyslově vyráběné receptury za jejichž vývojem stojí nějaké renomované výzkumné veterinární centrum,“ říká Železný s tím, že právě v těchto recepturách se odráží ty nejaktuálnější poznatky z výživy koček.

Důležitá je pravidelnost a kvalita

Krom složení samotného je extrémně důležitá také pravidelnost krmení, kočku nechcete překrmit, ale dobré není ani to, aby hladověla. „Na obalech krmiv většinou najdete doporučenou denní krmnou dávku. Ta je určen pro dospělou zdravou kočku o průměrné hmotnosti 4 kg,“ vysvětluje veterinář. Vždy se ale musí přihlédnout ke zdravotnímu stavu vašeho miláčka, jeho temperamentu, fyzické aktivitě a dalším faktorům. Kočky jsou zároveň nebývale citlivé na přísun kvalitních surovin. Zejména nedostatek některých esenciálních živin, jako je taurin, vitamín A nebo některé omega mastné kyseliny pak nesou velmi těžce a jejich nedostatek pro ně může mít až fatální následky.

Antioxidanty nad zlato

Vedle těchto látek jsou pro ně také velmi přínosné antioxidanty. Podávání antioxidantů hraje důležitou roli v přirozené obranyschopnosti a může přispět k posílení imunitního systému. Ačkoli jsou přínosné pro kočky všech věkových kategorií, mohou být zvláště prospěšné pro mladá zvířata, kterým umožní co nejlepší start do života, a pro starší zvířata, která mohou být více ohrožena nemocemi.

Pozor na některé potraviny, pro kočky jsou toxické

Stejně jako na kvalitu jsou kočky také velmi citlivé na nedostatek některých živin a nekompletní krmení u nich může vyvolat vážné zdravotní následky. I drobný nedostatek živin se nejprve projevuje na špatné kvalitě srsti, kůže a pak dojde ke snížení reprodukce a dalším projevům onemocnění. „Existuje i řada potravin, které jsou pro kočky vyloženě toxické, např. čokoláda, cibule, česnek, avokádo nebo mléko. I když se u nás hojně traduje, že se kočkám podává mléko, tak jde o zavedenou tradici, která již byla vědecky vyvrácena. Kravské mléko, na rozdíl od kočičího mateřského, obsahuje velké množství laktózy, kterou koťata a dospělé kočky špatně tráví. Takové mléko pak u nich vyvolává průjem,“ varuje veterinář.

Prevence obezity je lepší než její složité řešení

Přestože jsou kočky často temperamentní zvířata s vlastní hlavou, je důležité nedat na jejich choutky a občas jim pamlsek spíše nedat. Nadváha u koček může způsobit vážné zdravotní potíže, protože nadměrně zatěžuje srdce, páteř, kyčle nebo kolena a také je významným startovacím impulzem pro vznik cukrovky. „Pro kočky s tendencí k nadváze se doporučují dietní krmiva s nižším množstvím tuku (kolem 10 %) a vyšším obsahem bílkovin (34 % a více). Na trhu je celá řada dietních krmiv, některé z nich obsahují také antioxidanty a prebiotika na podporu zažívání. Každá kočka je individuální a posouzení zejména počínající obezity je poměrně složité. V případě nejasností je vždy vhodné se poradit s veterinárním lékařem,“ radí Železný.

I dietu konzultujte s veterináři

„Prevence obezity je vždy jednodušší než její následné řešení. Pokud tedy máme doma zvíře s nižší aktivitou, případně kastrované jedince, pak je vhodné se poohlédnout pro krmivech, která jsou svým složením k tomu určená. Většinou jsou označovaná jako Sterile,“ dodává. Pokud se ovšem stane, že doma již máte obézní zvíře, pak je potřeba tento problém řešit ve spolupráci s veterinárním lékařem. Pouhé omezování příjmu krmiva by mohlo mít i závažné zdravotní následky. Kočky jsou totiž přizpůsobené k tomu, že přijímají krmivo v malých dávkách, ale poměrně často. „Je vhodné jim podávat pravidelně malé dávky krmiva a nezapomínat i na to, že kočka si velmi ráda něco smlsne i v průběhu noci. Obézní a starší kočky většinou trpí i cukrovkou a pouhé striktní omezení příjmu potravy u takovýchto koček může mít za následek i upadnutí do hypoglykemického šoku. Abychom předešli těmto stádiím, je správný výběr krmiva pro méně aktivní kočky velmi důležitý. Vždy mějte na paměti, že zdraví vaší kočky je vaší odpovědností. Vaším úkolem je zajistit, aby byla zdravá a žila dlouhý a spokojený život,“ uzavírá veterinář.

Tagy: