Rusko anektuje velkou část Donbasu v polovině května, varují americké tajné služby

Ruští okupanti v Mariupolu, 29. dubna

Válka na Ukrajině (3.5.2022 8:00)

Podle zpráv, které mají Spojené státy od svých tajných služeb, se Rusko pokusí anektovat minimálně část území Donbasu někdy v polovině května. Po vzoru Doněcké či Luhanské lidové republiky má podobný loutkový útvar vzniknout i v jihoukrajinském Chersonu, uvedla CNN s odvoláním na americké úřady.

„Podle našich zpráv Rusko plánuje zinscenovat referenda o připojení k Rusku někdy kolem poloviny května. Podobný plán Moskva zvažuje v Chersonu,“ citovala CNN amerického velvyslance při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michaela Carpentera.

Údajná falešná hlasování se mají uskutečnit v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice, což jsou útvary vyhlášené na východě Ukrajiny separatisty podporovanými Ruskem v roce 2014. Rusko těsně před útokem na Ukrajinu označilo tyto samozvané republiky za nezávislé státy.

Právě na území Donbasu, který zahrnuje Doněckou a Luhanskou oblast, probíhají mezi oběma armádami tvrdé boje. Rusové v polovině dubna zahájili masivní ofenzivu, které se ukrajinská armáda snaží vzdorovat a hodlá okupanty co nejvíce z Donbasu vytlačit. Zda bude mít Rusko za dva týdny větší či menší kontrolu nad oběma oblastmi, nelze podle analytiků bezpečně předpovědět.

Podle Carpentera se nyní chystá vyhlášení proruské loutkové republiky také v Chersonu, což je jediné větší ukrajinské město, které Rusové od únorového začátku invaze kompletně ovládli.

„Je to přímo z taktické příručky Kremlu,“ dodal Carpenter. Americkým tajným službám se poměrně přesně povedlo předpovědět plány ruské invaze na Ukrajinu. Zda mají pravdu i v těchto tvrzeních, mohou ukázat již nejbližší dny.

Moskva už v roce 2014 anektovala ukrajinský poloostrov Krym, kde po vojenském obsazení rovněž uspořádala hlasování o připojení k Rusku.

Tagy: