Salmonelu odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve zmrazeném výrobku z kuřecího masa z Polska. „Laboratorní rozbory bakterii objevily ve výrobku s názvem Southern Fried Chicken Popsters – Kuřecí kuličky na jižanský způsob od firmy Iceland,“ oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Nemoc salmonelóza, kterou bakterie způsobuje, doprovázejí hlavně průjmy a často také zvracení a horečky.
Salmonelóza je nebezpečná hlavně pro starší lidi a děti, protože se hůře vyrovnávají s rychlou ztrátou tekutin. Při dlouhodobé nákaze může nemoc způsobit i poškození jater a ledvin.
Nebezpečný výrobek má přesné označení Kuřecí kuličky na jižanský způsob, 61642 Southem Fried Chicken Popsters, krájená kuřecí prsa ze spojovaných kusů masa obalovaná na jižanský způsob, k dopečení, hluboce zmrazeno, datum minimální trvanlivosti: 15. 5. 2021, šarže: L: 13620, původ kuřecího masa: Polsko, vyrobeno v Polsku.
Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost bakterií rodu Salmonella, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.
Inspektoři SZPI vzorek odebrali v maloobchodní provozovně Iceland Czech, a. s., Leopoldova 2138/16, Praha. Dle průvodní dokumentace je dodavatelem potraviny do ČR společnost Iceland International Limited HSBC. Prodejce závadnou šarži na základě výzvy již stáhl z tržní sítě.
SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali, a vložila do evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) notifikaci o zjištění uvedené nevyhovující šarže potraviny. „S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ oznámil mluvčí.