Další vlna nebezpečných SMS zpráv. Podvodníci se vydávají za celníky. Jak se nenachytat?

Podvodníci ve velkém řádí na internetových bazarech

Podvodníci se vydávají za celníky

Podvodníci ve velkém rozesílají SMS zprávy, které mají jediný cíl: vysát peníze z účtu. Textovky vypadají na první pohled důvěryhodně a zneužívají jméno Celní správy České republiky. Jedna taková přišla i reportérce Krimi zpráv.

„Taková textová zpráva má na konci URL odkaz. Po jeho rozkliknutí vás to převede na falešné stránky dopravce, kde si můžete všimnout, že je sledovací kód, který je ale zcela odlišný od toho, který vám byl zaslán v textové zprávě. Následně jste po rozkliknutí sledování položky převedeni na další stránku, kde si můžete vybrat dopravu a potom přejít na pokladnu. Tam je po vás chtějí zaplatit  dopravu za 49 korun, tedy tzv. celní poplatek, který vyžaduje Celní správa,“ popsala případ pro CNN Prima NEWS mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičková.

Celní správa ale nikdy pomocí SMS zpráv nekomunikuje. Využívá k tomu jiné informační kanály. „V těchto případech se jedná o náhodně rozesílané zprávy, které jsou určeny co největšímu počtu uživatelů. Pachatelé spoléhají na to, že se někdo chytí,“ uvedl mluvčí policejního prezídia Jakub Vinčálek.

A že se podvodné zprávy nevyhýbají opravdu nikomu, zjistila i přímo redaktorka Krimi zpráv. „Také mně po ránu zazvonil telefon a podvodná zpráva mi přišla,“ popsala v reportáži Kateřina Sejková.

Texty zpráv se liší. Podvodníci vymýšlejí stále nové a nové. Ve velkém poslední měsíce chodí také textovky s tím, že je vaše zásilka v celním skladu. „Celní správa není zřizovatelem žádného celního skladu, neskladuje ani nedoručuje jakékoliv balíčky. Balíčky vždycky zůstávají u přepravce a Celní správa vstupuje do procesu pouze v okamžiku, kde je podáno celní prohlášení,“ upřesnila činnost celníků Prudičová.

„My o většině takových vln víme, nicméně pokud člověku nevznikne škoda, doporučujeme takovou zprávu smazat a rozhodně na ni nijak jinak nereagovat,“ doplnil Vinčálek. Dalšími zprávami, u kterých by lidé měli zpozornět, jsou například i upozornění o blokaci účtu nebo příspěvku na bydlení. Abyste s ověřili jejich pravost, raději v takových případech zavolejte na oficiální kontakty úřadu, bank a dalších institucí.

Tagy: