Kyberzločinů přibývá raketovým tempem. Jak nenaletět falešným bankéřům?

Kyberzločinů raketovým tempem přibývá.

Kyberzločinů raketově přibývá

Zločinci se postupně přesunují na internet a kyberzločinů přibývá raketovým tempem. Obětí může být každý, stačí když si nedáte dostatečný pozor. CNN Prima NEWS bude postupně publikovat seriál, který odhalí nejčastější triky kybermafie a poradí, jak nenaletět. A začneme falešnými bankéři.

Na první dobrou to nepoznáte, podvodníci mluví skvěle česky, orientují se v bankovním slangu a na začátku si vymyslí záminku, například že vám někdo napadl účet. „Evidujeme takřka tisíc případů, kdy se pachatel vydává za falešného bankéře a snaží se z lidí buď vylákat citlivé údaje, donutit je k převodům na virtuální účty nebo je přimět vložit hotovost do bankomatů na virtuální měny nebo vkladomatů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS kriminalista Ondřej Kapr.

A dejte si dobrý pozor – podvodníci mohou volat z takzvaných spoofingovaných čísel – na telefonu se vám tak může objevit třeba číslo infolinky banky nebo dokonce i policie. „Jejich jednání je naprosto manipulativní, dokážou zdolat prakticky každého a zaznamenali jsme až šestihodinové hovory,“ doplnil kriminalista.

Tato časová investice se ale podvodníkům bohatě vyplácejí. Škody jdou do desítek milionů. Navíc z účtů dokážou vysosat i to, co tam není. Svou oběť totiž přesvědčí, aby si vzala maximální možný úvěr. Důvod? Podle nich tak totiž zachráníte své peníze – přece si na vás už žádný podvodník nemůže vzít úvěr, když se maximálně zadlužíte. Vybrané peníze pak máte zpravidla vložit do platbomatů a už je nikdy neuvidíte. Bílí koně je prostě vyberou a vám nezbyde nic. Mimochodem: k platbomatům už policisté umisťují varovné cedule.

„Tento typ útoků je celkem složitě odhalitelný, prakticky nepoznáte, že vám nevolá bankéř nebo policista. Je důležité vědět, že banky nikdy nepožadují, abyste převáděli peníze na jiné účty nebo je vybírali a vkládali jinam. To udělají vždycky samy,“ zdůraznil kriminalista. Pokud si nejste jistí, zda skutečně nemáte nějaký problém, je nejjednodušší si prostě do své banky zajít a zeptat se.

Tagy:
peníze banka Česko podvodníci úvěr kyberzločin Policejní prezidium České republiky