Obavy ze zmutovaného koronaviru: Dánsko vykope miliony zabitých norků a spálí je

Přibližně 17 milionů norků bylo v Dánsku vybito poté, co byla na několika kožešinových farmách prokázána nákaza novým typem koronaviru. Část mrtvých těl byla pohřbena do země ve vojenské oblasti na západě státu. Kvůli plynům vznikajícím při rozkladu se však mrtví norci začali dostávat zpět na povrch. Čtyři miliony z nich budou nyní znovu vykopány a spáleny.

První zprávy o nákaze na dánských kožešinových farmách se začaly objevovat v květnu letošního roku. Virus u norků začal mutovat a z obav před neúčinností vyvíjené vakcíny dánská vláda na počátku listopadu rozhodla o vybití všech norků na farmách, a to včetně chovných zvířat. I když příkaz norky vybít byl nakonec shledán protiústavním, z rozhodnutí vlády bylo vybito na 17 milionů zvířat. Jejich těla pak byla pohřbena do země pod vrstvou vápna. Masové hroby však byly příliš mělké a vlivem plynů vzniklých při rozkladu těl se mrtví norci začali „drát“ na povrch.

Nastalá situace přidala na síle hlasů, které se obávaly znečištění podzemních vod rozkládajícími se těly i dalšího šíření nákazy. Úřady nakonec musely uznat, že masové hroby vykopané na vojenských základnách u měst Holstebro a Karup představují riziko pro životní prostředí i zdraví zdejších obyvatel. Ministerstvo zemědělství proto v neděli přišlo s návrhem mrtvé norky znovu vykopat a spálit. K tomu však dojde až v květnu příštího roku, aby se zamezilo kontaminaci. „Takto nebudeme muset s norky zacházet jako s biologickým odpadem,“ uvedlo ministerstvo. Chov norků na kožešinu bude zákonem zakázán až do roku 2022. O kompenzacích pro farmáře se stále jedná.

Dánsko se potýká se stále vyššími počty nakažených. Předsedkyně vlády Mette Frederiksenová již oznámila, že celá země bude „v podstatě uzavřena“ od 25. prosince do 3. ledna. Některá z opatření začnou platit již ve čtvrtek. „Činíme tak, protože epidemie, kterou nezvládneme, by měla mnohem větší dopady a důsledky než to, že teď bude na pár dní všechno zavřeno,“ vysvětlila. „V celé zemi jsme dosáhli čtvrté úrovně. Jde o druhou nejvyšší úroveň. Znamená to, že jsou úřady přesvědčeny o rozšířené nákaze v celé společnosti,“ dodala.

Pokud Dánsko dosáhne páté úrovně, bude to znamenat, že došlo k nekontrolovatelnému šíření nákazy a překročení nemocničních kapacit. Ministr zdravotnictví Magnus Heunicke uvedl, že během minulého týdne byla nákaza prokázána u 1 808 zdravotnických pracovníků – jde o více než sedmdesátiprocentní nárůst oproti předchozím týdnům. „Infekce se nyní šíří celou společností, a to i v nemocnicích. Ale je důležité říct, že zdravotnictví stále funguje,“ dodal.

Tagy: