Hacker promluvil o zákulisí dark webu: Je to rejdiště zločinců. Vydírají odtud celý svět

Hackeři mohou kdykoliv ochromit finanční nebo zdravotnický systém. Stačí jim k tomu notebook a pár řádků kódu. Podle etického hackera, který poskytl rozhovor platformě Vice, podnikají své výpady z dark webu, kde se to jen hemží ilegálním obsahem.

Když člověk pátrá ve vyhledávači po určitém obsahu, většinou se mu zobrazí jen „bezpečné“ odkazy. Existuje ale internetový obsah, na který žádný odkaz nevede a je pro uživatele skrytý. Ve skutečnosti ale představuje zhruba 96 procent internetu, této části se říká deep web.

Součástí deep webu jsou kupříkladu konverzace na sociálních sítích, ke kterým má přístup pouze přihlášený uživatel, nebo soukromé webové stránky. Samotný deep web tedy není synonymem čehosi nekalého. Podle webu The Conversation se na něm pohybují miliony lidí každý den.

Místo zločinu

Problém přichází až s dark webem, který je podkategorií deep webu. V této části internetu se to už hemží ilegálním obsahem, typicky jde o weby spojené s prodejem zbraní, dětskou pornografií nebo objednáváním drog.

Etický hacker, který poskytl rozhovor pro Vice, ale upozornil, že kriminálníci z dark webu především rozesílají ransomware – počítačový vir, který zablokuje uživateli data. Poté požadují výkupné.

„Viděl jsem nemocnice, které takovému útoku čelily a měly na výběr ze dvou možností. Zaplatím za dekódování dat, nebo budu riskovat životy?“ sdělil hacker pod slibem anonymity. „Obávám se toho, jak velký vliv budou mít útoky ransomwarem na finanční trhy nebo výrobu elektřiny,“ dodal.

Podle něj mnozí hackeři páchají zlo jen kvůli tomu, že chtějí vidět „svět v plamenech“. „Kdybych chtěl získat přístup do zabezpečené společnosti, určitě bych tam nešel vykopnout dveře. Zaměřil bych se na lidi, o kterých vím, že ten přístup mají a že si dovnitř nosí osobní zařízení,“ uvedl hacker.

„Když jste chtěli za starých časů ochromit zemi tak velkou jako Spojené státy, potřebovali jste miliony a miliony dolarů, abyste mohli něco udělat. Jenže dnes vám stačí pár tisíc dolarů, notebook a pár chytrých hackerů, kteří napíšou kód a pošlou ho ven,“ prozradil tajemný hacker.

Hackeři ve službách dobra

List Daily Mail uvedl, že obavy ze silného hackerského útoku panují už delší dobu. V devadesátých letech minulého století například hacker Kevin Mitnick ochromil 40 velkých společností včetně firem jako Nokia nebo Motorola.

Ne každý hacker je ale automaticky zločinec. Ostatně většina velkých společností si najímá k práci takzvané etické hackery, kteří hledají mezery v jejich bezpečnostním systému.

„Svého času jsem se považoval za zločinného hackera, pak jsem ale změnil směr. Etičtí hackeři se řidí etickým kodexem a snaží se vylepšit věci v zájmu vyššího dobra a v souladu s právem,“ uzavřel neznámý hacker pro Vice.

Tagy:
dolar zločin hackerský útok vydírání hackeři hacker Daily Mail USA ransomware Nokia Internet dark web Motorola The Conversation Kevin Mitnick