David: O dětech unesených z Ukrajiny nezávislé info nemám. Jste mimo, zuřil Zdechovský

Bouřlivé reakce vyvolal ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS ze Štrasburku europoslanec Ivan David (SPD). Ten prohlásil, že o únosech ukrajinských dětí ruskými agresory „nemá informace z nezávislých zdrojů“. Jiný zákonodárce z Evropského parlamentu, Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), ho následně zkritizoval, že je „úplně mimo“. Do debaty se následně zapojili i místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) a europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

„Lituji, nemám informace z nezávislých zdrojů,“ odpověděl David na dotaz moderátorky Terezie Tománkové, zda má jeho podporu iniciativa europarlamentu sbírat důkazy o únosech malých Ukrajinců ruskými vojáky na dobytém území. Po další otázce, zda tedy těmto informacím nevěří, zákonodárce z SPD odvětil: „Já tomu budu věřit, pokud budu mít informace z nezávislých zdrojů.“

Následně upřesnil, že tím má na mysli „nezávislé novináře, kterým lze věřit, protože jsou schopni kritizovat obě strany“. „Jestliže se přiklánějí výhradně na jednu stranu a je to trvalým systematickým postojem toho média, tak pak jsou ty informace samozřejmě problematické,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS David.

Jeho slova vyprovokovala Zdechovského. „Neuvěřitelné. Opravdu někdo, kdo si ověřuje věci z Googlu, říká, že si nedokáže ověřit z nezávislého zdroje, že k tomu dochází?“ Tady je svědectví spousty vyšetřovatelů, spoustu těch dětí se vrátilo,“ obořil se na Davida lidovecký europoslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Když válka potrvá, půjdeme tam všichni. I Ukrajina verbuje, brance sbírá i na ulici

David reagoval, že jde „zase jenom o tvrzení“, na což Zdechovský řekl, že osobně byl v Kyjevě a informace o únosech přináší i činovníci z Evropské unie. „Jsou to normální úředníci Evropské unie, kteří tam pracují. Vy vůbec nevíte, jak funguje Evropská unie. Je to další důkaz toho, že jste úplně mimo,“ vmetl Zdechovský do tváře europoslanci za SPD. Ten naopak řekl, že takto se bavit je „pod jeho úroveň“. „A pod mojí úroveň je slyšet tady řeči o tom, že nedochází k únosům,“ oponoval Zdechovský.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová v diskuzi celou záležitost označila za strašnou katastrofu a dodala, že se sama byla podívat na ukrajinsko-polské hranici. „To, co slyším, jsou příběhy a už jsou na to i důkazy, že ruští vojáci zastavují vlaky, z těch tahají děti a odváží je někam do Ruska. Nevíme, kde jsou. Mladí kluci jsou trénovaní na vojáky, skončí v nějakých adopcích,“ popsala Charanzová.

Další z pozvaných europoslanců, Alexandr Vondra, pro změnu řekl, že režim ruského prezidenta Vladimira Putina vykazuje fašistické rysy, ačkoliv sám označuje Ukrajinu za nacistický stát. „Pravdou je, že Putinův režim se zatím v holocaustu nepohybuje. Naštěstí. Ale sám vykazuje, ačkoliv neustále označuje Ukrajince termínem nacisti, fašistické rysy,“ komentoval Vondra.

Tagy: