Když válka potrvá, půjdeme tam všichni. I Ukrajina verbuje, brance sbírá i na ulici

I když Ukrajina úzkostlivě tají údaje o ztrátách, i ona potřebuje nové rekruty. Podle dostupných informací už Kyjev upouští od dobrovolnosti a verbuje, kde se dá. Washington Post v reportáži uvedl, že úřady sbírají brance i na ulici. Jaké mobilizační podmínky Ukrajina nastavila?

Hodně už se namluvilo a napsalo o ruské mobilizaci. O tom, že Moskva verbuje mladé, staré, vězně nebo bezdomovce. A že Rusové, kteří nechtějí bojovat, se před mobilizačními úředníky skrývají například v lese.

V kontextu Ukrajiny se spíš mluví o nových zbraních ze Západu. O nových dělech, nových tancích z USA, Německa nebo Británie.

Jenže tanky musí někdo řídit. Děla někdo nabít. A frontu někdo držet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslouchají hovory v kavárně, sledují displeje mobilu. Rusové udávají i vlastní příbuzné

„Ukrajina potřebuje vojáky, a to rychle. Muži v uniformě se mohou zjevit kdekoli a kdykoli. Klepou na dveře lidí a náhodně je zastavují na rohu ulic. V rukou mají povolávací rozkazy, které mohou obrátit životy vzhůru nohama,“ napsal Washington Post.

Mezery ve vojenských řadách

Kyjev kompletní statistiky raněných a padlých nezveřejňuje. V nedávných dokumentech, které unikly z Pentagonu, se uvádí, že Ukrajina mohla přijít až o 131 tisíc vojáků. Podstatná část profesionální armády Kyjeva je tak pryč. Země musí hledat jinde.

„Musíme pochopit, že jestli válka potrvá ještě další rok, nakonec budeme v armádě všichni,“ řekl pro Washington Post 35letý Saša, který už podstupuje soukromý vojenský trénink pro případ, že by byl mobilizovaný.

V úvodu války ukrajinská armáda spoléhala primárně na profesionální vojáky, případně dobrovolníky. Když chodili náboráři, tak zpravidla jen na trvalé adresy obyvatel. Kdo nechtěl válčit, mohl se lehko skrýt před úřady tím, že pobýval jinde. Jenže Kyjev mobilizační podmínky zpřísnil.

Stanné právo v den vypuknutí války zakázalo všem ukrajinským mužům ve věku mezi 18 a 60 lety opustit zemi. Nové mobilizační podmínky ustanovují, že každý z těcho mužů může být teoreticky povolán do boje.

Tisíce nových vojáků

Výjimky mají studenti, rodiče s více než třemi dětmi pod 18 let, lidé, kteří se starají o postižené a konečně ti, kteří nejsou k vojenské službě zdravotně způsobilí.

V letošním roce oslaví 18. narozeniny zhruba 250 tisíc Ukrajinců. Budou tedy dostatečně staří na to, aby mohli jít do války. A také se jim tím uzavře možnost zemi opustit.

Do války zřejmě půjde i 46letý opravář praček Oleksij Kručukov. Policie ho zadržela poté, co se zapletl do rvačky na ulici. Pak se musel dostavit do náborové kanceláře. Stejně tak se musel registrovat k odvodu i Oleksandr Kostiuk. Tomu poslal náborové avízo zaměstnavatel, uvedl Washington Post.

Ukrajina mezitím dokončuje výcvik nových branců, aby se mohli zapojit do chystané protiofenzivy. Která má vypuknout každou chvílí.

Tagy: