Putin v Moskvě otevřel obří ruské kolo, týž den se rozbilo. Vybavte radši vojáky, píší lidé

Ruské kolo v Moskvě

Válka na Ukrajině (12.9.2022 6:45)

Zatímco Ukrajinci vyhánějí Rusy z Charkovské oblasti, Kreml na domácím území pořádá kulturní akce a oslavy. Například v sobotu prezident Vladimir Putin v Moskvě slavnostně otevřel Slunce Moskvy – největší ruské kolo v Evropě. Jenže atrakce začala mít poruchy ještě týž den, v neděli pak přestala fungovat úplně.

„Unikátní stavba, 140 metrů vysoká. V Evropě nic podobného není. Pro lidi je důležité, aby si dokázali odpočinout s rodinou a přáteli,“ prohlásil Putin při sobotním otevření kola, zatímco se v západních médiích objevovaly zprávy o bleskovém postupu ukrajinských jednotek v Charkovské oblasti.

Na zmíněný kontrast upozornili i někteří do té doby loajální ruští blogeři, kteří s vývojem na východní i jižní frontě nejsou spokojeni. „Uspořádali svátek za miliardy, zatímco armáda nemá žádné termokamery, neprůstřelné vesty, průzkumné vybavení či lékárničky,“ citoval The New York Times jednoho z blogerů, který se rozčiloval nad tím, že současná situace na Ukrajině je pro Rusy selháním.

Jak se o pár hodin později ukázalo, selhala i výstavba ruského kola. Slunce Moskvy, jenž je s 30 uzavřenými kabinami a výškou 140 metrů největší stavbou tohoto druhu v Evropě, začalo mít problémy už v den slavnostního otevření. Lidé si stěžovali, že se kolo několikrát zastavilo. V neděli podle svědků přestalo fungovat úplně.

„Slunce Moskvy funguje s omezeními. Toto opatření zabrání masovému přílivu zákazníků a přispívá k bezpečnějšímu a pohodlnějšímu přijetí hostů,“ tvrdil provozovatel podle agentury RIA Novosti. Návštěvníkům, kteří měli vstupenky na atrakci v období od 11. do 25. září, ale nabídl vrácení peněz či výměnu vstupenek za reklamní zboží.

Tagy: