Den s Babišem a Pavlem. Nejdřív vzájemný střet, pak si kandidáti vyslechli potlesk i pískot

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční již 27. a 28. ledna. CNN Prima NEWS tak pečlivě sleduje každý krok obou kandidátů na novou hlavu státu. Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel ve čtvrtek vyrazil do Ostravy, kde ho přivítaly davy podporovatelů. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zase odcestoval do Benešova. Expremiérova návštěva tohoto města vyvolala velké vášně.

Hned ráno se Petr Pavel a Andrej Babiš střetli v ostré debatě, kterou odvysílal web Blesk.cz. Armádní generál ve výslužbě je přesvědčen, že předseda hnutí ANO zneužil strach lidí z války pro vlastní cíl. Jeho nové billboardy Pavel označil za podlé i ve vztahu k vojákům.

„Je to k nim neuctivé, nesnaží se vtahovat nikoho do války. Jsou tu proto, aby byl mír. Pan Babiš by se jim měl omluvit,“ řekl Pavel. Za neférovou kampaň považuje i podvodné SMS zprávy, které se v posledních dnech šíří jeho jménem.

Babiš dal po debatě prostor i dalším médiím. Zopakoval, že podle něj je Petr Pavel provládní kandidát. „Pan generál říkal, že kňučím. My máme čtyři psi. Ti kňučí,“ bránil se expremiér, který se poté vydal na pražský Chodov do sídla hnutí ANO. Tam měl na programu několik pracovních schůzek týkajících se zřejmě dalšího směřování jeho prezidentské kampaně.

Čtvrteční program šéf ANO završil ve středočeském Benešově. Jeho tým v Městském divadle uspořádal debatu s tamními občany. Do budovy dorazili také odpůrci prezidentského kandidáta, kteří skandovali například heslo „Babiše do koše“. Místo hlídala pro jistotu i městská policie.

Už příjezd Andreje Babiše do Benešova vyvolal velký rozruch. Lidé ho na ulici vypískali. „Koukej mazat. Táhni odsud, ty estébáku,“ křičeli někteří odpůrci. „Tohoto člověka v žádném případě na Hradě nechceme. A proč protestujeme? Děláme to hlavně pro naše děti,“ řekl jeden z účastníků protestu.

Výsledek prvního kola v okrese Benešov byl přitom velmi vyrovnaný. Babiš tam s Pavlem prohrál o 543 hlasů.

Petr Pavel hned po skončení ranní debaty spěchal na nádraží, odkud jel za svými podporovateli do Ostravy. Předtím během krátkého brífinku uvedl, že se jeho poslední názorový duel s Babišem obešel bez větších urážek a zbytečných střetů.

„Andrej Babiš byl o něco hodnější než dřív. Hlavně ve vztahu k vládě se vyjádřil shovívavěji, takže to nebylo tak konfrontační,“ řekl bývalý šéf vojenského výboru NATO. Ve vlaku pak mluvil hlavně o prezidentské kampani, cestu si zpříjemnil chlazeným pivem.

„I my máme billboardovou kampaň, ale držíme se našich témat. Nebudu reagovat na každou lež nebo překroucení faktů, se kterým přijde Andrej Babiš,“ sdělil Pavel. Přesto se jeho tým vyvracením některých Babišových tvrzení intenzivně zabývá. Krátce po poledni zveřejnil nový spot, který ostře reaguje na negativní Babišovu billbordovou kampaň.

Do Ostravy přijel Pavel po půl třetí. Čekaly na něj davy podporovatelů. „Pavel na Hrad,“ skandovalo několik z nich. I když se generál těšil daleko přívětivějšímu přivítání než Babiš v Benešově, i na setkání v Ostravě přišli hostovi odpůrci.

Na Masarykově náměstí na Pavla v podvečer čekaly tisíce lidí. Slib splnili i neúspěšní kandidáti z prvního kola voleb. Generála v Ostravě přivítali a podpořili ekonomka Danuše Nerudová či senátor Pavel Fischer. Není divu, že Petr Pavel vyrazil zrovna do Ostravy. Babiš v tomto městě během prvního kola obdržel skoro 45 procent, Pavel pak „pouze“ 30 procent.

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš oba přijali pozvání do prezidentské superdebaty CNN Prima NEWS, která se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový duel ve studiu.

Tagy: