Děsivá komunikace Hamásu: Rodinám unesených odpovídají teroristé po telefonu jen čtyřmi slovy

Ozbrojenec Hamásu

Hamás a izraelské děti

Únos. Gaza. Gil’ad Šalit. Jen těmito čtyřmi slovy odpovídali teroristé Hamásu na některé z telefonátů, v nichž se rodiny unesených z Izraele pokoušely spojit se svými blízkými, informoval deník Telegraph. Palestinští bojovníci tím zřejmě naznačují, že za bezpečný návrat rukojmích požadují vysokou cenu. Gil’ad Šalit je izraelský voják, kterého Hamás od roku 2006 držel v Pásmu Gazy po dobu pěti let v zajetí. Výměnou za jeho svobodu musel Izrael propustit přes tisíc palestinských vězňů.

Děsivé svědectví o komunikaci s teroristy z Hamásu popsali pro Telegraph příbuzní jedné z unesených rodin. Manželé Annalee a Yuval Milsteinovi žili hned vedle Yuvalových rodičů a dalších členů širší rodiny v kibucu Be’eri poblíž Gazy. V době sobotního útoku Hamásu nebyli doma, ráno jim však od blízkých začaly chodit zprávy o raketových útocích poblíž oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Selhali jsme, stydím se. Izraelský generál bojoval jen s pistolí, v slzách popsal hrůzy Hamásu

Yuvalova rodina se šla schovat do krytu a raketám zřejmě nepřikládala přílišnou váhu –⁠ na hranici s palestinskou enklávou jde o poměrně častý jev. Když si s nimi ale Milsteinovi telefonovali, dozvěděli se, že jejich příbuzné znepokojila střelba a hlasy, které slyšeli. „Říkali, že se bojí. Nevěděli, jestli přežijí. Nikdy jsem Yuvalova otce neslyšela mluvit s takovou beznadějí,“ vylíčila Annalee. Manželský pár s nimi ztratil kontakt krátce před polednem.

Teroristé Hamásu spálili dům Yuvalových rodičů na popel, těla rodiny však nebyla k nalezení. Milsteinovi se s nimi proto nadále pokoušeli spojit. Po hodinách nezodpovězených hovorů vzal telefon muž se silným arabským přízvukem a vysvětlil, že rodiče, tři děti v rozmezí tří až dvanácti let, handicapovaného strýce s opatrovníkem a čtyři bratrance odvlekli ozbrojenci do Gazy.

Hamás unesl přes sto lidí

Hamás dříve uvedl, že o rukojmích nebude vyjednávat, dokud Izrael bombarduje Gazu. Naopak prohlásil, že za každý zásah domovů civilistů v Pásmu Gazy popraví jednoho vězně. Teroristé zároveň varovali, že unesené bude používat jako lidské štíty. Kolik jich ale je, není jasné. Prvotní odhady izraelských sil mluvili alespoň o 150 osobách, uvedl deník New York Times. V neděli armáda podle deníku Haaretz sdělila, že jde o 126 lidí.

Milsteinovi vyzvali vládu Izraele, OSN a evropské země, aby se zasadily o bezpečný návrat rukojmích. „Jak byste se cítili, kdyby to byli vaši milovaní? Kdybyste nevěděli, jestli mají pitnou vodu, jestli žijí, nebo jsou po smrti? Je tam tříletá dívka, bůhví co jí dělají,“ lamentovala Annalee. „Jsem rozzuřená na ty, kteří jim nedokázali zajistit bezpečí, ale nejvíc na Hamás. Na ty, kteří je unesli. Je to jako film ISIS. Bylo to tak profesionální, cvičili to měsíce,“ zkritizovala i nepřipravenost izraelských složek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako holokaust, popsal útok Hamásu elitní izraelský hráč. Čechům je vděčný

Tagy:
válka Izrael únos Pásmo Gazy Palestina Hamás rukojmí Gaza Daniel Hagari Gil'ad Šalit