Děsivá scéna. V domě u Kunovic se přiotrávilo 20 lidí, polehávali i na schodech

Dvě desítky lidí se v noci na čtvrtek v bytovém domě v areálu Nového dvora u Kunovic na Uherskohradišťsku přiotrávily oxidem uhelnatým. Sanitky převezly do nemocnice celkem 12 osob, sdělil mluvčí hasičů Roman Žemlička. Stav zraněných však nebyl vážný, doplnil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka. Důvodem byly zplodiny spalin z elektrocentrály, které se rozšířily po celém domě.

„Scéna jak z natáčení hororového filmu,“ uvedli hasiči k situaci u Kunovic. „V bytovém domě byl odpojen přívod proudu. Jeho obyvatelé tuto nepříjemnost vyřešili instalací elektrocentrály v suterénu domu bez dalších opatření. Zplodiny spalin z elektrocentrály tak pronikaly do všech prostor domu. Asi po týdenním používání jedna z obyvatelek přivolala zdravotníky, protože její dítě trpělo nevolností,“ pokračoval Žemlička.

Zdravotníci po příjezdu zjistili, že už větší část obyvatel domu má příznaky otravy. „Začínali posedávat a polehávat ve společných prostorech domu,“ přiblížil mluvčí. Někteří lidé polehávali na schodech, další na chodbách.

Scéna jak z natáčení hororového filmu se ve středu v noci naskytla nejprve osádce Zdravotnické záchranné služby...

Posted by HZS Zlínského kraje on Wednesday, November 16, 2022

Po příjezdu hasičů vykazovalo 20 lidí příznaky otravy oxidem uhelnatým. „Velitel zásahu požádal o příjezd dalších vozidel s kyslíkovými lahvemi. Na místě tak byly celkem tři automobilové cisterny, které měly ve vybavení dostatečné množství kyslíkových lahví, a také jeden dopravní automobil pro případný odvoz zraněných osob. Následně přijely další sanitní vozy, ale také další hlídky Policie České republiky, protože bylo potřeba zmírnit napjatou atmosféru,“ sdělil Žemlička.

Do nemocnice bylo převezeno celkem dvanáct osob, šest dospělých a šest nezletilých. Sedm jich směřovalo do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně a pět do Uherskohradišťské nemocnice. „Stav pacientů naštěstí nebyl v době převozu do nemocnic vážný,“ uvedl Omelka.

Případem se zabývají kriminalisté

Do zlínské nemocnice byli s otravou převezeni tři dospělí a čtyři děti. „Dospělí pacienti dostávali kyslíkovou terapii a byli dnes ráno propuštěni domů. Děti jsou ještě hospitalizované, ale nejsou v ohrožení života. Jejich stav se zlepšuje a vypadá to, že budou moci být dnes odpoledne nebo v pátek ráno propuštěny,“ řekla ve čtvrtek dopoledne mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská.

V Uherskohradišťské nemocnici jsou tři dospělí a dva dětští pacienti. „Nikdo není v ohrožení života. Jeden z dospělých pacientů je na jednotce intenzivní péče, ale spíše kvůli pozorování, žádné komplikace nemá,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Hasiči odvětrali dům a pomáhali s přenosem lidí do sanitek. „Po odvětrání domu a po opětovném kontrolním měření byla zjištěna nulová koncentrace oxidu uhelnatého,“ dodal mluvčí.

Případem se zabývají uherskohradišťští kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Hrozí za něj až dvouleté vězení, sdělil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Tagy: