Děsivé běsnění žhářů: Neštítí se obětovat blízké. Jaké případy v poslední době hýbaly Českem?

Žhářský útok v panelovém domě v Bohumíně

Úmyslné požáry v minulosti

Běsnění žhářů, kteří mají na svědomí více zraněných nebo dokonce obětí, u nás není ojedinělé. Kriminalisté vyšetřovali v různých částech republiky za poslední dobu hned několik takových případů.

Jeden z nejbrutálnějších žhářských útoků má na svědomí Zdeněk Konopka, známý jako vrah z Bohumína. V roce 2020 úmyslně zapálil byt v panelovém domě, přičemž věděl, že se tam koná narozeninová oslava za přítomnosti jeho manželky a dalších členů rodiny. U soudu se k vraždě všech jedenácti lidí včetně tří dětí přiznal. Někteří z nich umřeli v plamenech, jiní před nimi vyskakovali z oken. Odpykává si doživotní trest.

„Jako motiv uvádí snahu postrašit svého syna a svou manželku, s nimiž měl neshody. Tvrdí, že nevěděl, co může způsobit. Aktuálně projevuje lítost. Nicméně co si o takové bytosti myslet,“ reagoval v roce 2020 státní zástupce Michal Król.

Další žhářský útok objasňovali policisté v roce 2021 v pražské Hostivaři. V bytě požár založil muž, který se chtěl pomstít. Šest lidí včetně miminka se ocitlo v pasti a zůstali v bytě uvězněni.

„Kriminalisté z oddělení vražd zjistili, že požár založil bývalý nájemník, kterého z bytu den předtím vyhodili. On se do bytu v noci vrátil a požár založil i přesto, že věděl, že v bytě spí několik osob a miminko,“ sdělil tehdy mluvčí Policie ČR Jan Daněk.

Zachránci dostali všechny lidi naštěstí včas do bezpečí. Žhář skončil na dvanáct let ve vězení.

A útoku žháře zřejmě v roce 2021 čelila i ubytovna v Kutné Hoře. Požár tehdy nepřežila jedna žena a další čtyři lidé byli zraněni. Viníka tohoto požáru se vypátrat nepodařilo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Amatérský pokus pražského žháře. Skoro hodinu se snažil zapálit halu, poté spadl ze žebříku

Tagy:
Hostivař Kutná Hora požáry krimi ubytovna vraždy Zdeněk Konopka byt žháři