Smutné detaily pádu letadla v Nepálu: Na palubě byli kojenci, zahynuli i lidé z Evropy

Nejméně 69 obětí si podle nepálských aerolinek vyžádal nedělní pád letadla. Na palubě bylo 72 cestujících, 15 z nich pocházelo z ciziny. Ve stroji cestovali také dva kojenci. V Nepálu jsou bohužel letecké tragédie poměrně časté. Evropská unie proto v roce 2013 zakázala nepálským aeroliniím z bezpečnostních důvodů vstup do jejího vzdušného prostoru. Nedělní nehoda je nejhorší od roku 1992.

Neštěstí si podle aerolinek vyžádalo nejméně 69 lidských životů. Počty uváděné různými zdroji se liší, nepálský úřad pro civilní letectví informoval o 68 mrtvých. Mluvčí letecké společnosti oznámil, že v letadle bylo 15 cizinců: pět Indů, čtyři Rusové, dva Jihokorejci a po jednom cestujícím z Irska, Austrálie, Francie a Argentiny.

Dvoumotorové letadlo ATR 72 bylo podle webové stránky FlightRadar24 staré 15 let. Mezi lidmi na palubě byli čtyři členové posádky a dva kojenci, uvedl mluvčí letecké společnosti. Zhusta používaný stroj vyrábí společný podnik Airbusu a italské společnosti Leonardo. Firmy se k havárii zatím nevyjádřily.

Příčina třetí největší tragédie je nejasná

Nepálské aerolinky mají s bezpečností dlouhodobě problém. V zemi s velmi hornatým terénem a rychlými změnami počasí jsou totiž letecké havárie relativně časté. I proto v roce 2013 Evropská unie zakázala nepálským leteckým společnostem vstup do svého vzdušného prostoru. Důvodem měla být právě obava o bezpečnost.

Nedělní tragédie je třetí nejhorší v himalájské zemi, uvedla CNN s odkazem na Aviation Safety Network. Více obětí si vyžádaly pouze nehody v červenci a září 1992. První tragédii měly na svědomí Thai airlines a zemřelo při ní 113 lidí, při druhé spadlo letadlo pákistánských aerolinií a mělo na svědomí smrt všech 167 osob na palubě.

Příčina nedělní katastrofy zatím není jasná. Letoun se zřítil při přistání ve městě Pokhara. Počasí podle Úřadu pro civilní letectví nehodu způsobit nemohlo a pilot během letu nehlásil žádné technické problémy. Pátrání po obětech kvůli tmě již skončilo a pokračovat bude v pondělí.

Tagy: