Děti z romské osady na Slovensku utýraly štěně. Hrůzný případ upozornil na velký problém

Babičku dětí celá situace velmi mrzí.

Děti utýraly štěně

Děti utýraly štěně, zatímco se tím jejich matka bavila, a pak ho hodily do příkopu. Smutný případ se stal v romské osadě v obci Rakúsy na východě Slovenska. Opět upozornil na problém přemnožených psů v těchto sociálně vyloučených lokalitách. Obec nemá prostředky, aby situaci vyřešila, informovala TV JOJ.

Na utýrané štěně se už těšil nový majitel, ale vyzvednout ho v osadě už nestihnul. „Neuplynulo ani dvanáct hodin od chvíle, kdy se nám někdo ozval, aby ho zachránil. Pak ho zabily děti a i jejich matka se tím bavila,“ popisovala smutný osud zvířete dobrovolnice Veronika pro TV JOJ. Právě jí se podařilo najít štěněti nový domov.

ČTĚTE TAKÉ: První fotka řidiče nehody, při které zemřely Lucka, Katka a Sofia. S dívkami se rozloučí celá ves

Babičku dětí, které měly štěně utýrat, celá situace mrzí. Chybu podle ní udělala i její snacha. „Křičela jsem. Kdybych to viděla, psa bych si vzala,“ vypověděla Žaneta Mirgová pro TV JOJ. „Zvíře má svůj život stejně jako my lidé,“ dodala.

Usmrcení štěněte dobrovolnice nahlásila veterinární správě. Policie se ale případem zatím nezabývala. „Po příjezdu na místo policisté zjistili, že tam ostatky psa již nejsou. Oznamovatel v tomto případě nepodal trestní oznámení,“ uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová.

Případ poukázal i na závažný problém, se kterým si neví rady ani obce. Mnozí lidé se zbavují psů tak, že je přivážejí do osad a pouštějí ven. Počet psů v osadách roste. Zvířata se nekontrolovatelně množí, chybí jim potrava a nemají konkrétní majitele. „Jak mohu někoho donutit, aby si psa přivlastnil? I kdybych měla možnost nějakého velkého odchytu, tak každého psa, ke kterému se někdo nepřihlásí, dáme pryč,“ sdělila starostka obce Monika Jurašková.

Problémem je i umístění psů. Podle starostky je to stále těžší. V Rakousku proto začali fenky postupně kastrovat, aby alespoň zpomalili jejich rozmnožování. Na řešení by se měl ale podle ní podílet stát i veřejnost. „Vyzývám lidi, aby nedělali z osad psí koše, protože psi nejsou věci. Jsou to živé bytosti a není ve finančních ani kapacitních možnostech obce se o tyto psy starat,“ prohlásila Jurašková.

Spousta práce tak zůstává na bedrech dobrovolníků, jako je Veronika, která se svými přáteli založila skupinu. Dobrovolníci v ní shání finanční prostředky na granule, chodí psy krmit a snaží se jim najít nový domov. „Vím, že je to kapka v moři, ale když každý přiloží ruku k dílu, myslím, že bychom mohli něco udělat, aby zvířata v této osadě přestala trpět,“ namítla Veronika.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prahu trápí miliony potkanů, je jich více než lidí. V Česku začala pravidelná deratizace

Tagy: