Skrytá nebezpečí. Hřiště v Česku mohou obsahovat jedovaté uhlovodíky, těžko se odhalují

Státní zdravotní ústav varoval před nebezpečnými prolézačkami a materiálem na dětských hřištích, které mohou být dokonce rakovinotvorné.

Dětská hřiště mohou obsahovat karcinogenní látky

Dětská hřiště či sportoviště mohou obsahovat karcinogenní látky, upozornil Státní zdravotní ústav. Experti zmiňují například nebezpečné uhlovodíky. Ten proto vyzývá obce, města nebo třeba i školy, aby od dodavatelů důsledně vyžadovaly certifikáty zdravotní nezávadnosti. Kolika míst by se to u nás mohlo týkat, si zatím nikdo netroufá odhadnout.

Umělé sportovní plochy se často vyrábějí z recyklátů pneumatik a jiného odpadu. Ty však ve větších koncentracích uvolňují rakovinotvorné látky, které lidé přijímají například dotykem nebo vdechováním.

ČTĚTE TAKÉ: Rodina si při setkání dala domácí kebab z medvěda. Šest lidí se nakazilo vzácnou nemocí

K nejnebezpečnějším patří podle expertů jedovaté uhlovodíky. Evropské předpisy pro ně stanovily přísný limit. „Nelze v žádném případě paušalizovat, že se problém škodlivin týká všech hřišť a sportovišť s umělým povrchem. Záleží samozřejmě na použitých materiálech. Problém ale každopádně považujeme za závažný,“ sdělila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková pro CNN Prima NEWS.

„V horkých letních měsících se teplota toho povrchu zvyšuje, a tím se zvyšuje i únik těchto látek,“ vysvětlila vedoucí Národní referenční laboratoře pro výrobky pro děti do 3 let Jitka Sosnovcová.

Vůbec nejohroženější skupinou, co se týče toxických rizik na umělých sportovištích, jsou děti. „Dětský organismus, pokud se vyvíjí, tak nemá všechny mechanismy nastavené jako dospělý člověk. Je citlivější vůči chemickým látkám, se kterými přijde do kontaktu,“ dodala Sosnovcová.

Jedinou cestou, jak malé i dospělé sportovce chránit, jsou certifikáty použitých materiálů a zdravotní nezávadnosti. Běžný pohled na rozpoznání, jestli je, nebo není hřiště v pořádku, nestačí. „Musíme spoléhat na provozovatele, kteří by měli dodržovat platnou legislativu v této oblasti,“ řekla certifikační pracovnice Institutu pro testování a certifikaci Ludmila Antošová.

Alespoň částečným vodítkem, jak poznat nebezpečné hřiště, může být chemicky páchnoucí povrch a údržba dětského hřiště.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nebojme se nudy, může být kreativní, říká neurovědec. Pro mozek je klíčová „zlatá trojice“

Tagy: