Zpožděné příspěvky ohrožují fungování dětských skupin. Pro některé to může být likvidační

Dětské skupiny nemají peníze.

Dětské skupiny nemají peníze

Některé dětské skupiny se ocitají v nepříjemné situaci. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které jim má vyplácet příspěvky na provoz, zpozdilo odeslání peněz. Organizace tak nemají na výplaty zaměstnanců, některým hrozí omezení provozu. V mnoha případech jsou přitom právě tyto skupiny jedinou pomocí pro rodiče, kteří potřebují chodit do práce.

Organizace Jahoda provozuje už 10 let čtyři dětské skupiny v Praze. Rodiče jim do péče svěřují děti od jednoho roku do tří let. Učí je hlavně předškolnímu vzdělávání. Mají k tomu 16 zaměstnanců. „Tím, že se zpozdí s výplatou třeba o měsíc, nás dostává do finančních problémů, takže nemusíme mít na vyplacení mezd, na zaplacení nájmů, záloh na energie a podobně,“ popsala ředitelka dětské skupiny Jahoda Magda Juráňová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vymahači v Česku mají více práce. Staré dluhy představují problém, čísla jsou alarmující

Dětská skupina Jahoda dostává na svůj provoz od Ministerstva práce a sociálních věcí každé tři měsíce zhruba dva miliony korun. Podle slov ředitelky je to už potřetí, co se tyto peníze opozdily. „Jsme velká organizace, tak dokážeme výpadky krátkodobě řešit vlastními příjmy, ale je mnoho organizací, které mají pouze jednu dětskou skupinu a  jsou závislí na těchto příjmech. Pak to opravdu může být likvidační,“ sdělila Juráňová.

„Celá situace nás velmi mrzí a všem provozovatelům dětských skupin se tímto omlouváme. Ministerstvo práce a sociálních věcí učinilo takové opatření, aby se výplaty již v budoucnu nezpožďovaly. Současný stav by neměl existenčně ohrozit provoz dětských skupin. Případné nesnáze s nimi budeme řešit individuálně,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

S problém se potýká i dětská skupina Zdravotníček ze Slánska. „Dnes jsme měli dostat státní příspěvek a obdrželi jsme e-mailovou informaci, že bude zpožděn a vyplacen během června. Ale to, kdy to bude, zatím nikdo neví,“ řekl jednatel a majitel dětské skupiny Zdravotníček Radek Liška, „Výplata příspěvku by měla proběhnout do 16. června. Dětské skupiny příspěvek dostávají čtvrtletně, takže další výplata bude následovat v září tohoto roku,“ informovala Davidová.

Peníze dostane se zpožděním také dětská skupina Botička. Ta si ale dokázala poradit. Peníze, které měla na rekonstrukci zahrady, dala prozatím do provozu. „Moje zkušenost s ministerstvem práce a sociálních věcí a s dětskými skupinami je velmi pozitivní, tak si myslím, že se společně budeme snažit najít cestu, aby se tato situace vyřešila,“ popsala manažerka Dětské skupiny Botička Petra Abrahámková.

Tagy:
peníze ekonomika Praha dětské skupiny Eva Davidová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky