Vymahači v Česku mají více práce. Staré dluhy představují problém, čísla jsou alarmující

Vymahači mají problém vymáhat dluhy.

Jak se vymáhá mimosoudně

Přestože objem i počet nových pohledávek za poslední rok mírně klesl, vymáhání starých dluhů vázne a situace se zhoršuje. Ke konci roku měly inkasní agentury, jak se oficiálně vymahači označují, ve správě celkem 121 miliard korun. Ukazují to čerstvá data Asociace inkasních agentur a poradenské společnosti EY.

Pan František pronajímá v severočeském Varnsdorfu šest bytů. S neplatiči má bohaté zkušenosti. „Od momentu, kdy člověk neplatí, je to minimálně půl roku, než se můžete rozhodnout, že toho člověka vystěhujete. Celou tu dobu ho musíte nechat bydlet a musíte mu dodávat energie,“ popsal pronajímatel bytů František Dlask.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace sice klesá, ale úrokové sazby zůstávají. Kdy se dočkáme levnějších hypoték?

Neplatičů přibývá a právě dlužné nájemné bývá velmi časté. Vymahači v Česku tak mají víc práce. Loni přibyly na inkasním trhu dluhy v objemu necelých 21 miliard korun, a celkem už se mimosoudně vymáhá přes 120 miliard korun, což představuje meziroční navýšení o téměř 10 miliard korun. Potíže jsou zejména se starými dluhy. „Vlastní vymáhání se mi povedlo jen dvakrát. Za tu dobu, co ten dům pronajímám, mám na dluzích 450 tisíc korun,“ sdělil Dlask.

Z dat vyplývá, že inkasní společnosti oproti minulému roku potřebují na vymožení stejné částky víc času a víc lidí. „Průměrný dlužník není matka samoživitelka, ale zdravý muž ve věku 40 let. Velmi častou příčinou neschopnosti splácet je to, že když nějaké peníze získají, tak je bud propijí, nebo prohrají,“ sdělil prezident Asociace inkasních agentur Radek Laštovička.

Podle ekonomů se situace navíc bude zhoršovat. „To nejhorší nás teprve čeká, myslím, že to přijde, jakmile se zhorší finanční situace domácností, a to bude v letošním i v příštím roce,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Už teď jsou věřitelé často skeptiční a na otázku, kolik odhadují, že dostanou od dlužníků zpátky, odpovídají jednoznačně. „Z toho už nedostanu nic, minimálně jeden, který dluží 250 tisíc, je v insolvenci,“ popsal Dlask.

Tagy: