Diktátorem na den: Většina republikánů by Trumpovi dočasně dopřála neomezenou moc

Setkání tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji (27. 2. 2019)

CNN Trump vede nad Bidenem

Téměř tři čtvrtiny republikánských voličů by uvítaly, kdyby se Donald Trump v případě svého znovuzvolení do Bílého domu stal na jeden den diktátorem. Vyplývá to z průzkumu University of Massachusetts. Bývalý prezident dříve v rozhovoru pro Fox News zavtipkoval, že by první den ve funkci strávil jako neomezený vládce, aby uzavřel hranici s Mexikem a podpořil těžbu fosilních paliv. Od té doby své ambice k dočasné absolutní moci několikrát zopakoval na vystoupeních v kampani i v dalších rozhovorech.

Přesná formulace otázky v průzkumu americké univerzity zněla: „Bývalý prezident Donald Trump nedávno řekl, že pokud by byl zvolen, byl by diktátorem pouze v první den svého druhého volebního období. Myslíte si, že je to pro zemi dobrý, nebo špatný nápad?“ Necelých 40 procent ze všech dotázaných označilo myšlenku jako „dobrou“. Z tábora republikánských voličů by ji podpořilo 74 procent respondentů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moderátor Carlson oznámil rozhovor s Putinem. Nemiluji ho, dělám svou práci, odráží kritiku

Podle výsledků průzkumu jsou muži tomuto konceptu o něco otevřenější než ženy, nejvíce by jej zároveň podporovali běloši, následují je Hispánci. Odpovědi respondentů v závislosti na výši příjmů se liší pouze v nízkých jednotkách procent. Podobně je tomu i u nejvyššího dosaženého vzdělání – celkové rozložení odpovědí v počtu pozitivních a negativních ohlasů se příliš neliší, s rostoucím vzděláním však roste poměr možnosti „určitě špatný nápad“ oproti „nejspíše špatnému nápadu“. Rozdíly v hodnocení věkových skupin rovněž nejsou v obecném součtu výrazné, u starších dotazovaných pouze narůstá podíl okrajových odpovědí „určitě“ jak v pozitivní, tak v negativní variantě.

Systému vládnutí s autoritářskými prvky je podle průzkumu organizace PRRI z konce loňského roku otevřená významná část americké společnosti. S tvrzením, že situace ve Spojených státech je natolik špatná, že země potřebuje v čele člověka ochotného porušovat pravidla, aby ji napravil, souhlasilo 38 procent dotázaných, u republikánů 48 procent. Téměř čtvrtina respondentů zároveň souhlasila, že „skuteční američtí patrioti se možná budou muset uchýlit k násilí, aby zemi zachránili“.

Vrtat, vrtat, vrtat

Trump původní myšlenku „diktátora na den“ vyslovil v prosincovém rozhovoru pro Fox News. Moderátor se exprezidenta v návaznosti na obavy jeho odpůrců ptal, zda by v případě znovuzvolení zneužíval moc, porušoval zákon a pokoušel se mstít. „Tohohle chlápka miluju. Ptá se: ‚Nebudeš diktátor, že ne?‘ Ne, ne, ne. Kromě prvního dne. Zavřeme hranici a budeme vrtat, vrtat, vrtat. Pak už nebudu diktátor, ok?“ reagoval bývalý šéf Bílého domu.

Trump později uvedl, že myšlenku vyslovil „v žertu“. I podle výsledků průzkumu u jeho podporovatelů však padla na úrodnou půdu, republikánský prezidentský kandidát proto frázi v mírně obměněné podobě začal opakovat při různých příležitostech. „Řekl jsem, že budu diktátor na jeden den. Uděláme dvě věci: Hranici uděláme tak nepropustnou, že se přes ni nedostanete, pokud nepřijdete legálně. A za druhé – energie. Budeme vrtat. Pak už nebudu diktátor. Média se toho chytla, psala, že budu diktátor, ale usekla zbytek,“ řekl v dalším interview pro Fox News. Jak upozornil deník Washington Post, Trump zařadil autoritářský plán také do svých vystoupení ve volební kampani.

Souboj výkonných nařízení

Současný favorit republikánských primárek zároveň k dodatečnému vysvětlení svých výroků reagoval vyhýbavě. Moderátorka Fox News se jej začátkem února zeptala, zda měl na mysli vydání prezidentských výkonných nařízení. Ta může soud v případě jejich nezákonné podoby zrušit. „Ne, ne, ne. Je to jednoduché, zavřu hranici a budeme vrtat. To je všechno,“ reagoval nejprve a opakoval další části fráze o „diktátorství na den“.

„Vaši kritici mluví o ‚konci demokracie‘ a ‚diktátorovi‘. Plánujete v tomto volebním období využívat více výkonných nařízení než minule? Využil byste ho k uzavření hranice?“ zopakovala novinářka dotaz. Ani tentokrát však nedostala jasnou odpověď. „S výkonnými nařízeními není nic špatného. Biden je používá každou chvíli,“ odpověděl pouze Trump a pokračoval v kritice svého nástupce.

Trump již v prvních dnech výkonu své prezidentské funkce v roce 2017 vydal výkonné nařízení ke stavbě zdi na hranici s Mexikem. Současný prezident Joe Biden jej po nástupu do Bílého domu zrušil vlastním výkonným nařízením.

Masivní rozšíření moci

Prezidentský kandidát podle amerických médií plánuje v případě znovuzvolení významně rozšířit vlastní moc. Podle New York Times chce zvýšit své pravomoci nad veškerými složkami federální vlády, které se v současnosti těší alespoň nějaké míře nezávislosti na Bílém domě. Se svými záměry se přitom netají a otevřeně je rozebírá na vystoupeních i v programových dokumentech.

Mimo jiné prohlásil, že by využil justici k pronásledování svých oponentů. Trumpovi spolupracovníci zároveň chtějí v případě jeho znovuzvolení vyhodit až 50 tisíc státních úředníků, kteří by stáli novému prezidentovi v cestě, a nahradit je loajálnějšími lidmi, napsala agentura AP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump slaví triumf i v primárkách, kterých se nezúčastnil. Potupa pro Haleyovou, hlásí média

Tagy: