Disidenti se dočkali. Stát jim automaticky dorovná důchody, novelu podepsal Pavel

Hladovku kvůli nízkým důchodům odpůrců a odpůrkyň komunistického režimu držel Jiří Gruntorád i John Bok.

Vyšší důchody pro bývalé disidenty

Čeští disidenti z éry komunismu začnou během jara dostávat automaticky důchody minimálně v průměrné výši, na kterou by jinak nedosáhli například kvůli věznění. Prezident Petr Pavel toto opatření podepsal, informoval ve středu v tiskové zprávě odbor komunikace Hradu. Změna se týká lidí s osvědčením účastníka odboje a odporu proti komunismu. Česká správa sociálního zabezpečení jim má nižší než průměrnou penzi dorovnat automaticky.

Důchod se má zvednout na průměrnou částku několika stovkám lidí. Opatření se má týkat i těch, kteří dostávají část penze z ciziny. Odpůrci a odpůrkyně minulých dvou totalitních režimů, komunistického a fašistického, jichž je celkem na 1 900, by měli pobírat podle podkladů minimálně 20 635 korun měsíčně. Náklady státu na penze se kvůli tomu mají zvýšit podle vlády nejvýše o 30 milionů korun ročně.

ČTĚTE TAKÉ: Vyplácení důchodů bude v budoucnu problém. Na penzi si odložte miliony, varují ekonomové

Na neřešení problému nízkých disidentských penzí upozornil loni na podzim signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád. Od 17. listopadu držel více než týden hladovku před Úřadem vlády. Přidal se k němu někdejší disident John Bok. Protest ukončili poté, co kabinet rozhodl o přípravě návrhu změn zákonů k zajištění důstojných důchodů a odvolal své loňské usnesení, jímž se hlásil k tradicím zápasu Charty 77 o lidská práva a demokracii.

Za nižšími důchody odpůrců komunistického režimu bývá věznění, vynucená emigrace či nemožnost pracovat. Nemohli tak dostatečně dlouho platit odvody. Mnoho lidí také nesmělo působit ve své profesi a mohlo vykonávat jen pomocné práce s malým výdělkem, který se pak také promítl do nízké penze.

Připomeňte si hladovku, kterou držel Jiří Gruntorád s Johnem Bokem:

Tagy:
Petr Pavel důchody Charta 77 novela disidenti Jiří Gruntorád ekonomika komunismus odpor proti komunismu John Bok