Vyplácení důchodů bude v budoucnu problém. Na penzi si odložte miliony, varují ekonomové

Odborník na finanční plánování Oldřich Beránek a ekonom Vít Hradil

Co na to vaše peněženka (12)

Vyplácení důchodu bude v budoucnu problém, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka odborník na finanční plánování Oldřich Beránek. Důvodem je zejména snížení náhradového poměru, tedy podílu průměrné mzdy k průměrnému důchodu, v důsledku demografického vývoje. Lidé by si proto měli šetřit již v produktivním věku a nespoléhat s penzí na stát.

„Je nutné zcela otevřeně říct, že vyplácení důchodu v budoucnu bude problém,“ řekl Beránek. Podle něj by si měli občané uvědomit, že pokud se na důchod nezačnou připravovat sami, nikdo jiný to za ně neudělá. Konkrétně totiž podle expertů v budoucnu dojde ke snížení takzvaného náhradového poměru.

ČTETE TAKÉ: Vláda bere peníze nejslabším, řekl o balíčku Šmarda. Vondráček by rušil jeden úřad za druhým

„Ten představuje podíl průměrné mzdy k průměrnému důchodu. Nyní je lehce pod 50 %, což je nejvýše, co jsme v historii republiky měli. Lidem narozeným v 80. letech ale bude vycházet okolo 30 %. Kdybychom to převedli na dnešní poměr ke mzdě, tak je to, jako kdybychom dostávali důchod zhruba 12 tisíc korun,“ vysvětlil ekonom Vít Hradil.

Důvodem je to, že podle predikce demografického vývoje bude v budoucnu velmi málo lidí v produktivním věku, kteří budou v rámci sociálního pojištění odvádět peníze velkému množství důchodců.

„Teoreticky se může stát, že občané v budoucnu zatlačí na vládu a řeknou jí, že jim je všechno jedno, ale ať jim dá víc na důchodech. To by vedlo k tomu, že by vláda musela dramaticky zvýšit daně nebo snížit výdaje. Potom by možná dokázala důchody udržet tam, kde jsou nyní, ale to si představujeme dost podivný stát, který nedělá nic jiného, než že platí důchody a nestaví dálnice, nemocnice nebo školy,“ dodal Hradil. To se podle něj pravděpodobně nestane, lidé by si proto měli na důchod odkládat.

Kolik si na odložit na penzi?

„Éterem lítá orientační částka dva miliony korun, kterou by měl mít člověk naspořeno v momentě, kdy vstupujete do důchodu,“ zmínil Hradil. Podle něj ale toto číslo nelze paušalizovat, protože záleží na spoustě parametrů. „Záleží například, jestli bydlíte ve vlastním bydlení nebo zda vás čeká platba nájmu, na vaší životní úrovni a tak dále,“ dodal.

S tím souhlasil také Beránek. „Částka dvou milionů je taková startovací. Je ale otázka, jak hodláme důchod prožít – zda jen plánujeme pokrýt své životní náklady, anebo chceme žít aktivní stáří, kdy si budeme užívat nějaké výlety či dovolenou,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Tagy:
důchod mzda ekonom spoření Vít Hradil Oldřich Beránek starobní důchod náhradový poměr