Divocí Piráti nevědí, co chtějí. Představují výstřely z Aurory, říká komentátor

Pirátský poslanec Jakub Michálek

360° 6.9.2021

Piráti jsou jednoznačně levicová strana, ale neví, co chtějí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor Viliam Buchert. Politolog Lukáš Jelínek následně kvitoval občanský aktivismus a ambice mladých lidí zakládat další politické strany, na druhou stranu varoval před vznikem většího počtu levicových stran, které by si navzájem braly voliče.

„Dívám se do programů, co strany chtějí. U ČSSD jejich body z velké části chápu, ale u Pirátů ne. Jsou to takové výstřely z Aurory a neví, co chtějí,“ řekl o straně Ivana Bartoše komentátor Viliam Buchert.

I když koalice Pirátů a Starostů momentálně drží třetí největší volební preference na české politické scéně, bude podle Bucherta ještě trvat, než si lidé na Piráty zvyknou. „Jsou divocí, před deseti lety trávili možná život na večírku a pak šli do politiky. Pořád se neusadili a je jasné, že mladí lidé jsou hlavně levicoví,“ konstatoval.

K Pirátům se v pořadu na CNN Prima NEWS vyjádřil i poradce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a pražský kandidát ČSSD Matěj Stropnický: „V kulturních otázkách jsou liberálně levicoví. Na druhou stranu v ekonomických otázkách se bojí třeba více navrhovat zvyšování minimální mzdy.“

Nejznámější levicovou stranu s dlouhou tradicí je ČSSD, které ale hrozí, že se v říjnových volbách nedostane do Sněmovny. Za další levicovou stranu považují mnozí odborníci i občané KSČM, podle Bucherta jsou to ale spíše extremisté. U komunistů rovněž není jisté, zda se do Sněmovny dostanou.

Malé levicové strany si jen konkurují

Podle Lukáše Jelínka je proto fajn, že stále existují mladí lidé, kteří mají chuť zakládat nové strany. „Problém se ale týká levé části spektra. Když se dvě takové strany setkají, odejdou od stolu čtyři. Mám pocit, že sociální demokracie je značka, která má minulost a umí dělat politiku. Oproti nově vznikajícím politickým proudům má přidanou hodnotu,“ vysvětlil politolog.

Jak ale zastavit úpadek levicových stran? Jelínek předpovídá, že nakonec stejně dojde k jejich integraci. „Nevím, jestli to bude sociální demokracie, nebo se o integraci pokusí někdo jiný. Žádnou silnou levicovou značku nevidím. Žádná není tak autentická a nemyslím si, že by byla cesta přes vytvoření čtyř nebo osmi malých levicových stran. Budou si jen konkurovat,“ dodal.

Tagy: