Americké Venomy dorazily do Česka. Bojové vrtulníky z miliardové zakázky čeká první let

Do Česka dorazily poslední dva z 12 nových vrtulníků UH-1Y Venom pro českou armádu.

Dorazily poslední vrtulníky Venom

Do Česka dorazily poslední dva z dvanácti nových amerických vrtulníků pro českou armádu. Nákladní letoun C-17 Globemaster se dvěma vrtulníky UH-1Y Venom na palubě s nimi přistál ve čtvrtek ráno na pardubickém letišti. Po kompletaci obou strojů a celním odbavení přelétnou vrtulníky na mateřskou základnu do Náměště nad Oslavou, kam nemohl Globemaster přistát kvůli opravě vzletové a přistávací dráhy.

Kompletaci strojů zabezpečí zaměstnanci výrobce. Trvat bude nejdéle týden. Zálety na technice provedou piloti amerického úřadu (Defense Contract Management Agency), který přebírá za českou stranu vrtulníky systému H-1, uvedla mluvčí 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou Štěpánka Tříletá.

ČTĚTE TAKÉ: USA reagují na naléhavé volání Kyjeva. Do země pošlou další systém protivzdušné obrany Patriot

Dvanáct vrtulníků americké firmy Bell, osm Venomů a čtyři stroje AH-1Z Viper, nahradí ruské Mi-24V/35. ČR je koupila za 14,6 miliardy korun bez DPH. Nákup schválilo ministerstvo obrany v listopadu 2019 a dohodu podepsal bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Loni Česko dostalo šest vrtulníků systému H-1, z toho čtyři AH-1Z Viper a dva UH-1Y Venom. Další dva stroje dorazily letos v lednu, devátý a desátý vrtulník má základna od března.

V Náměšti nad Oslavou už nové vrtulníky podle mluvčí Tříleté nalétaly stovky hodin. K dispozici je také simulátor stroje Viper. Dodávka simulátoru vrtulníku Venom je naplánovaná na rok 2026. „Výcvik probíhá v souladu s implementačním plánem. K tomu probíhá také základní typový výcvik pozemního personálu, a to jak teoretický, tak praktický. Po dokončení výcviku získají vyškolení piloti i technici certifikaci a budou se společně s americkými instruktory podílet na výcviku dalšího personálu vrtulníkové základny. Vycvičením českých instruktorů se zvýší tempo výcviku včetně zvýšení náletu na letecké technice,“ řekla Tříletá. Americký tým má v Česku zůstat do konce roku 2025.

Náklady na plánovanou opravu letištní plochy v Náměšti nad Oslavou jsou asi 70 milionů korun. Práce se soustředí na opravu nejvíce namáhaných částí dráhy a potrvají do září. Provoz vrtulníků neomezují, pro ostatní letouny je provoz omezen. „Pro letošní rok se mění povrch krytu dráhy v prostředních částech a mění se povrchová deska spojovací dráhy Bravo a Charlie. Jedná se o cementobetonovou desku, která je již za svou životností. V posledních letech průběžně provádíme opravy jednotlivých částí,“ dodala Tříletá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Putin bude vyrábět tanky tak dlouho, jak se mu zachce. A to se špatně zastavuje, říká expert

Tagy:
letadlo armáda vrtulník Lubomír Metnar Česko Náměšť nad Oslavou Ministerstvo obrany České republiky Bell UH-1Y Venom