Do Česka se vrátila zima. Bude pršet, ráno přijdou přízemní mrazíky, varují meteorologové

Deštivé počasí (Ilustrační foto)

Počasí (10.4.2024 6:50)

Výjimečné teplo, které v posledních dnech v Česku panovalo, končí. Ve středu maximální teploty nepřekročí 15 stupňů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se tak dostanou na hodnoty typické pro první dubnovou dekádu.

Do Česka přichází studená fronta. Ve středu nás čeká oblačná až zatažená obloha, místy se mohou objevit přeháňky a ojediněle také bouřky. Srážky odpoledne postupně ustanou a na celém území se nebe vyjasní. Oproti uplynulým dnům bude chladněji. „Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 11 a 15 °C, v tisíci metrech na horách bude kolem 6 stupňů,“ stojí na webu ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Další klimatický rekord. Březen byl desátý nejteplejší měsíc v řadě z historie měření

Čtvrteční nebe bude jasné až polojasné a mohou se sem tam tvořit mlhy. Meteorologové ráno místy varují i před přízemními mrazíky. Teploty v noci a ráno v Čechách klesnou až ke 2 °C. Přes den pak rtuť na teploměru vyšplhá na 15 až 19 stupňů. „A den bude docela slunečný,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík.

Podobné počasí nás čeká také v pátek. „Bude polojasno až oblačno a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 16 do 20 °C,“ uvedli meteorologové.

O víkendu už teploty vystoupají nad 20 stupňů. V sobotu sice bude polojasno až oblačno, místy i s deštěm nebo přeháňkami, na teploměru ale naměříme mezi 19 a 23 °C. Obdobné počasí přinese i neděle. Teploty se budou pohybovat od 16 do 20 stupňů, na jihovýchodě pak bude až 23 °C.

Rekordně teplé počasí vyvrcholilo uplynulou neděli 7. dubna, kdy nastal v Česku první tropický den s teplotami přes 30 stupňů. Navíc přišel historicky brzy. Dosud byl v Česku zaznamenán nejdříve 17. dubna, a to v roce 1934. Loni nastal první tropický den 18. června.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První tropický den roku přišel historicky brzy. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích

Tagy: