Celé třídy už kvůli covidu do izolace nemusí. Základní školy zkouší nový model karantény

Základní škola (ilustrační foto)

Jiné karantény pro děti

Děti se opět testovaly na koronavirus, a to v 31 okresech. Odhadem ministerstva zdravotnictví má pozitivní výsledek necelá třetina, kterou pak ještě čekají kontrolní PCR testy. Zatímco ve většině škol v republice musí do karantény celé třídy, v Praze zkoušejí nový model. Doma zůstává jen část kolektivu.

Ve 3. D Základní školy Novoborská mají jednoho žáka pozitivního na koronavirus, ale přesto se dál učí ve škole. Prázdné zůstaly lavice jen těch žáků, kteří seděli nejblíž pozitivně testovaného. Do karantény tak nemusí celá třída. Novou formu karantény zavedla pražským žákům a studentům místní hygienická stanice.

Do karantény zamířilo jen šest žáků, kteří každé ráno dostávají zadané domácí úkoly. A jejich třídní učitelka Lenka Badurová je připravená s nimi látku dohnat. „Můžeme vše doprobrat, až se vrátí skupinka, která je doma,“ uvedla.

Tito třeťáci si tak už letos stihli připomenout, jaké to je učit se on-line. „Karanténa není vůbec fajn, protože se nemůžeme vidět s kamarády,“ řekla Markéta. Podobně to vidí i její spolužáci. „Ve škole se naučím víc věcí než doma při onlinu,“ vysvětlil Jakub.

Systém jako v Británii

„Prioritně vytipováváme úzké rizikové kontakty, tj. vzdálenost 1,5 metru po delší dobu než 15 minut a bez ochrany nosu a úst. Případy jsou však řešeny výhradně individuálně. Současně jestliže je ve třídním kolektivu zjištěn výskyt tří a více pozitivně testovaných případů na virus SARS-CoV-2, je nutné opět nařídit karanténní opatření pro celý třídní kolektiv,“ uvádí pražská hygiena v e-mailové odpovědi redakci CNN Prima NEWS.

Žáci tak mohou dál chodit do školy. To ale klade další nároky na učitele. „Je velmi těžké učit jak prezenčně, tak distančně zároveň. Na prvním stupni si to ještě umím představit, ale na tom druhém, tím že se tam střídají učitelé, je to mnohem problematičtější,“ popsala učitelka Tereza Štabourová.

Snahou je přejít na systém, který vyzkoušeli ve Velké Británii v minulém školním roce. „To znamená dát do karantény domácí pouze to testované dítě,“ vysvětlil pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Zbytek třídy by se tak musel pravidelně testovat ideálně metodou PCR, která zachytí i bezpříznakové případy.

Tagy: