Do Kyjeva míří šéfka Evropského parlamentu. Zelenskyj se bojí o Donbas

Ukrajinci v Mariupolu zničili ruské vozidlo, 30. března

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Bombardování ukrajinských velkých měst nadále pokračuje. Ruské jednotky se zcela stáhly z černobylské jaderné elektrárny. Naopak přeskupují své síly na východ. Prezident Zelenskyj se proto obává o Donbas včetně Mariupolu. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová oznámila, že míří do Kyjeva.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruské jednotky se zcela stáhly z černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Energoatom. Rusové Černobyl obsadili před pěti týdny. Jednotky se nyní pravděpodobně přesouvají na východ Ukrajiny. Vypadá to, že k tomuto přesunu dochází v celé Kyjevské oblasti.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se tak dostává pod ještě větší tlak východoukrajinský Donbas včetně Mariupolu. „Čekají nás bitvy. Stále musíme ujít velmi obtížnou cestu, abychom získali vše, co chceme,“ uvedl Zelenskyj.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová ve čtvrtek pozdě večer oznámila, že míří do Kyjeva. Ke své cestě na Ukrajinu neuvedla žádné další podrobnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o jarních odvodech do armády. K vojenské službě má být od 1. dubna do 15. července povoláno 134 500 občanů Ruské federace ve věku od 18 do 27 let, oznámila agentura TASS. Základní vojenská služba v Rusku trvá 12 měsíců.

Další kolo jednání Ukrajiny s Ruskem bude obnoveno on-line 1. dubna, uvedl ve středu vedoucí ukrajinské delegace David Arakhamia. Ten rovněž sdělil, že během jednání v Turecku bylo oznámeno, že nastal čas pro setkání prezidentů Ukrajiny a Ruska.

Tagy: